fbpx
 

NB поглед към българските следи в Кан 2016

На 11 май започва 69-ото издание на филмовия фестивал в Кан. За седма година страната ни ще участва в Югоизточноевропейския павилион заедно с Босна и Херцеговина, Македония, Словения, Сърбия, Хърватия, Черна гора и Кипър.

Ще може да намерите българския щанд на Филмовия пазар (Marché du Film) между 11 и 20 май, във Village International (Riviera Side), PAVILION №134. Щандът и този път ще предостави пространство за срещи между български професионалисти и колегите им от цял свят. Ще бъдат представени двете нови издания на каталозите „Български филми” 2015/2016 и „Българско кино – факти, статистики, тенденции”. Съдържанието им е насочено към дистрибутори, фестивални селекционери, творци, продуценти, представители на филмови фондове, които ще получат адекватна информация за състоянието на българската индустрия и новите продукции.

Копродукцията „Кучета”, с реж. Богдан Мирика и български копродуцент “Арго филм” е в официалната селекция на филмовия фестивал Кан 2016 в секцията „Особен поглед”.

Българският късометражен анимационен филм „20 ритника”, с реж. Димитър Димитров – Анимитер и сц. Дилян Еленков, ще бъде прожектиран в Кан в рамките на „Animation Day in Cannes Discoveries”.
А сценаристите и режисьорите на нашумелия филм „Урок” – Кристина Грозева и Петър Вълчанов ще представят на търговски прожекции в Кан новия си филм „Слава”.

Тази година в заключителната сесия на тренинговата програма ScripTeast, предназначена за сценаристи от Източна и Централна Европа, за наградата на името на Кшищов Кешловски ще се състезават и два български проекта, получили държавна подкрепа за развитие чрез НФЦ. Това са „Писма от Антарктида“, със сценарист Теодора Маркова и „Снимка с Юки”, със сценаристи Димитър Стоянович и Лъчезар Аврамов.

Четири български проекта: „Пулс ”, „Обичам те, тате ”, „Падаща звезда” и „Ти си красив” ще бъдат включени в професионалната платформа за срещи, обмяна на идеи и промоция -Short Film Corner
Тези и още много други прожекции ще вземат участие в най-голямото филмово събитие, което се очаква и тази година да събере над 35 000 професионалисти, и около 4000 международни жулналисти.
На своята традиционна среща в Кан – мрежата от директори на европейските филмови агенции, ще проведе Кръгла маса на тема “Как да насърчим онлайн дистрибуцията на европейски творби в ЕС?”. Съорганизатор на събитието е Европейската комисия.

Фестивалът дава възможност и за акредитация на място. Желаещите за това ще трябва да заплатят 399 евро за целия престой. Възможна е и временна акредитация за максимум 3 дни, която не дава достъп до прожекции. Цената е 50 евро на ден на човек.

Информация от сайта nfc.bg