fbpx
 

Бургас стъпва на международната кино сцена

На 22 юли предстои да бъде открито първото издание на международния фестивал за Черноморско кино – Burgas International Film Festival. Очаква ни цяла една кино седмица на лятната сцена „Охлюва“ и в Морското казино, с 26 игрални и документални заглавия от съвременната кино сцена на България, Русия, Турция, Румъния, Молдова, Украйна, Грузия и Армения, от които 7 са по нашата част – качествено късо кино!

В седмицата на фестивала публиката ще има възможност да види филми като “Мойра” на режисьора Леван Тутберидзе, който беше номинация за чуждоезичен филм на тазгодишните награди „Оскар“. Българските ленти са “Жалейка” на Елица Петкова, спечелил наградата на София Филм Фест и диплом от Берлинале, и “Прелюбодеяние” на Явор Веселинов. Част от програмата е и “Пастирът на ангелите” на турската кино и ТВ звезда Джансел Елчин, който ще се представи като режисьор на пълнометражен филм, но също така ще го видим и в канадско-турската продукция на Онур Караман – “По стъпките на Атила”. Ще видим и представителката на румънската “нова вълна” в киното Ана Лунгу с филма “ Автопортрет на прилежната дъщеря”, обрал редица европейски филмови награди. От Русия гости на фестивала ще бъдат “Вакантен живот за шеф готвач” на Рустам Илясов и “Успоредни линии се пресичат в безкрайността” на Лика Алексиева.

Силен акцент в документалната програма на Burgas International Film Festival са филмите “Когато сякаш не стъпваш по земята”, разказващ за порива и мечтите на младите скейтъри, артисти и музиканти в съвременна Грузия, “Истанбулски маками”, който е впечатляващ разказ за свободата да правиш това, което ти харесва, на фона на красивите кадри от Истанбул и ритъма на “макама”, “Черен квадрат”, засягащ проблемите на наркозависимите в грузинското общество и много други заглавия.

Част от късометражната селекция на Burgas International Film Festival са “Синът” на Христо Симеонов, спечелил наградата на Бургас Българската Филмова Академия, “Добри” на Орлин Милчев, известен като хип-хоп изпълнителят Атила, “Преводачът” на Емре Каеш и много други.

Съвсем скоро ще бъде публикувана и програмата и всички участници, които ще бъдат официални гости на фестивала. Подробности може да откриете на www.burgasfilmfest.com .