Понеделник. Станахте сутринта, направихте си кафе, отидохте на работа… отново. Нали? И без да имаме кристална топка, можем на мига да напишем цял реферат по темата – за живота в повторение, от който се стремим да ви откъсваме по нашия си начин – с изкуство. А добрата новина е, че

НЕ СМЕ САМИ! 🙂

Не реферат, а нещо доста по-въздействащо написа певецът Миро – песента „REVERSE”. Tя е вдъхновена от филма „Кредит“ на режисьора Любомир Печев, който ви представихме с онлайн премиера през последната седмица. А „REVERSE” е песен в подкрепа на свободните творци и е създадена от тях.

Режисьор – Йордан Чичиков
Монтаж – Михаил Дервенски
Оператор – Димитър Скобелев
Във видеото са използвани кадри от филма „Кредит„, продуцент 4xfilms
Продуцент – ЕMMA MЮЗИК

В клипа на песента са използвани предимно кадри от филма и това съвсем не е случайно, защото „Кредит“ е ключов момент в историята на парчето. Вероятно всеки творец държи в чекмеждето си поне няколко от онези хубави идеи, които блуждаят из въздуха в стаята, но още не могат да придобият форма и цвят. И иска да ги довърши, но нещо липсва… Точно така се получава с музиката на песента, в продължение на години. Едва когато Миро се среща с продуцента Милена Колева и вижда филма „Кредит“, успява да напише и текста на „REVERSE”. И като добавим към това факта, че певецът определя песента си като трактовка на книгата на Милан Кундера „Непосилната лекота на битието“, стигаме до ясния – и хубав за нас – извод, който сигурно знаете, но бихме искали да ви напомним… че

ОТ ИСТИНСКОТО ИЗКУСТВО СЕ РАЖДА ОЩЕ ИЗКУСТВО

За да ни напомни да сме човеци – дори в този стиснал себе си като в менгеме свят на институции, системи и подписи… (ако още не сте гледали „Кредит“, ами – гледайте го!)
За да ни подсети, точно в понеделник, че „не сме родени да бъдем роби, заклещени в кръгове“, както пее Миро.
Че има нещо повече от това и най-важното – че и то, като всичко друго, си е в нас.

Доказателство е самият Любомир Печев, главният „виновник“ за „Кредит“, който в едно свое интервю споделя, супер тематично:“Аз съм едно дете на 80-те, което трябваше да стане икономист, но световната финансова криза провали плановете му и се насочи към къде-къде по-преспективната професия на филмов режисьор.”

Така, с благодарности към световната финансова криза, завършваме този материал! 😉
И с молба към Любо – да продължава да прави кино, което вдъхновява.

Recommended Posts