Режисьорът на „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Да обичаш на инат“, „Маргарит и Маргарита“ се завръща на големия екран с филм, който нямаме търпение да видим!

Николай Волев е едно от онези обичани имена в българското кино, които заслужават вниманието на публиката всеки път, когато напомнят за себе си. Сега, 16 години след последния си филм, той го прави – с гала-премиерата на филма „Извън пътя“ в рамките на София Филм Фест.

Вярваме, че съществуват един милион причини, които могат да накарат един творец да замълчи – понякога те са лични, понякога – чисто емоционални, понякога творчески, друг път – финансови, и т.н, и т.н… Можем само да гадаем какво стои зад дългата творческа пауза на големия режисьор. Но когато човек се завърне, и то с филм за любовта, причината, каквато и да е на повърхността, често се свежда до едно и също: нуждата, музата, пламъчето на изкуството не напуска твореца току-така… “Може би мълчах дълго, прекалено дълго.”, споделя Николай Волев за новата си лента пред БНР, и с това потвърждава мислите ни.

[edgtf_blockquote text=“Драматург с бивша слава търси изгубеното си вдъхновение сред спиращата дъха красота на българските планини заедно със своята духовна половинка, очукан стар джип на име Бишо. По време на една от експедициите им застаряващият творец неочаквано среща прелестна муза на прага на женствеността. Близостта между 19-годишната циганка Салия и 55-годишния Стефан прераства в силна привързаност. Чувствената им връзка се движи по ръба на бръснача и причинява дълбоко страдание на дългогодишната и предана съпруга на драматурга, актрисата Лидия.“]

Така звучи анотацията на филма „Извън пътя“. Звучи като изповед, звучи като разказ за изгубеното и намерено вдъхновение, което обаче е далеч от творческото обобщение, както казва самият Волев в друго свое интервю за „Дневник“. И слава богу, защото така някак тихичко между редовете се промъква надеждата, че днешната гала-премиера може би е едно ново начало, което може само да ни радва. И не на последно място – описанието на „Извън пътя“ ни звучи и като огледало на идейния път на артиста. Казваме това, защото някъде из страниците на книгата „50 златни български филма“ попаднахме именно на златните спомени за началото му… Когато Волев започва работа като режисьор по сценария на Братя Мормареви за първия си игрален филм – „Двойникът“, Марко Стойчев споделя за него: „Обстоятелството, че Волев е дебютант, никак не ни смущава, тъй като той е зрял младеж. А какво по-хубаво от това, зрелостта да е комбинирана с младост…“. Е, оказва се, че може би има нещо по-хубаво – да те споходи младостта насред зрялост, и да те накара пак да снимаш, да не спиш от вдъхновения, да Твориш.

Гала-премиерата на „Извън пътя“ е тази вечер, от 20:00ч в Зала 1 на НДК, която все още не е пълна, така че имате време да си вземете билет за немигане – пред красивото завръщане на Николай Волев, от когото сме щастливи, че ще можем още да се учим.

Recommended Posts