fbpx
 

NB поглед към София Филм Фест и надпреварата „JAMESON”

Имате ли вече билет за довечера? 21-ия София Филм Фест започва днес с прожекцията на „Белгийският крал“ в НДК. А от утре – можете да гледате редица български филми в програмата и понеже тя е доста богата, решихме да ви предложим поглед върху всички заглавия на едно място, в следващите редове.

Филми за семейството такова, каквото (не) е

„Крило на дракон“филмът на режисьора Aнтония Милчева от NoBlink! показва преобръщането на един детски свят. 14-годишната Цветомира е отличничка във всеки смисъл на думата. Тя се радва на семеен уют и особена близост с баща си. Откритието, че той води двойствен живот, е първото голямо предателство в живота ѝ. Това я изправя на прага на съзряването.
 
„Дрехи“ с режисьор Веселин Бойдев пък проследява взаимоотношенията между двама братя, които наскоро са загубили баща си. Нещастието ги сплотява наново и братята правят първи опити да преодолеят отчуждението, натрупано през годините, докато събират и изнасят дрехите на покойника от родния си дом.

„Баща“ от Ивайло Минов ни пренася в изпечено от безмилостното слънце поле, където младият Лео се озовава на пътя на стадо препускащи говеда, водено от мистериозен конник. Той е изправен пред трудно решение, когато конникът поверява в ръцете му съдбата на ранено теле, отделило се от стадото. Лео се впуска в отчаяно търсене на загубената си невинност, за да се изправи срещу непримирим демон.

Любов и още неща…

В Преди да заспя на режисьора Николай Тодоров ще проследим пътя към неизвестното на  двойка момче и момиче, които остават без дом… точно когато чакат дете.

„Песен“ на Цветоимр Матев пък ни звучи като съвременна история за лутането между виртуалното и реалното и мястото на чувствата по пътя – през очите на едно младо момиче и момче, които си пишат в Скайп.
Човешкото объркване е на фокус и в „Леа“ на Павел Павлов – история за разбити взаимоотношения и последствията от тях, преплетени в любовната връзка на мъж и младо момиче.

Интригуващо звучи и шеговитият (но само на пръв поглед) сюжет на „Капия“,в който Лили се забърква в една лъжа със строгия си нов учител Стоичков. Лили краде ключовете му и нахлува в дома му, за да му прави номера. Заловена от сляпата му и сприхава майка обаче, тя лъже, че е сгодена за Стоичков… интересно, докъде ли ще стигне тази невинна лъжа, забъркана от режисьора Елена Тончева?

I don’t wanna grow up” можем и да го причислим към (не)семейните филми от по-горе, с историята за Ада и Александър, объркани двайсетинагодишни младежи, които спонтанно решават да заживеят заедно и започват малък ремонт на стара мансарда, който в крайна сметка ги кара да разберат че май имат проблем с… порастването. Режисьор – Филип Андреев.

Социалният поглед

Добре познати имена в анимацията – Весела Данчева и Иван Богданов, ще ни зарадват с „Пътуваша страна“ една приказка за реалността, която започва така:
„Имало едно време една страна, намираща се на гърба на огромен кон. Тя била разрушена от глупост и алчност. Сега само опашката на коня напомня за старата слава, а хората живеят в сянката на онова, което преди е било щастлив свят. Пътуваща страна е филм за сблъсъка между минало, настояще и бъдеще…“

А в „Добри“ на режисьора Орлин Милчев ще видим историята на овчаря Кольо, който се натъква на нелегален бежанец в планините край границата.  Тяхната среща става повод за връзка между два свята – различен език и култура. Те ще трябва да се изправят пред страха и агресията на хората от близкото село.

И щипка абстрактност, която въздейства

„Благодаря ти“, за който спокойно можем да кажем „един филм на“ Невена Йовчева-Календула, звучи вдъхновяващо и толкова индивидуалистично, че ви предлагаме да прочетете описанието му в цялост:
„За какво съм благодарен? Феноменът Благодаря търси себе си. Вътре в теб ходи на зигзаг, в кръг или пък не се движи въобще. Попитах… и получих отговор – за нищо. И не повярвах.
Благодарността… състояние? Смисъл? Клише?… Или това да оцениш живота на нероденото и неосъщественото. Попитах пак – и отговорът беше скрит под зимното ти палто през лятото. Нищо, изтупахме го. Тогава разбрах. Благодарността ти е безкрайна, че те родих в любов.

„20 ритника“анимация на Димитър Димитров – Animiter, е разказ за тялото, което следва лутанията на желанията и плаща сметката за тях, докато душата се опитва да намери пътя си. А съвсем скоро ще можете да го гледате и премиерно онлайн на страницата ни, в NoBlink! каталога за късо кино.

Типично (и може би очаквано, но какво да се прави;) – обърнахме доста внимание на късометражните филми в програмата на фестивала, но съвсем не бихме искали да подминем и чудесните заглавия от пълнометражните филми в секцията „Ново българско игрално кино“. Запознайте се с тях:

„АСАНСЬОР ЗА ПАЦИЕНТИ“, реж. Иглика Трифонова
10.03   Кино „Люмиер Лидл“ – 20:30ч.

„ИЗВЪН ПЪТЯ“ гала-премиера на новия филм на режисьора Николай Волев
11.03   Зала 1, НДК – 20:00ч.

„НИКОЙ“, реж. Андрей Андонов
12.03   Кино „Люмиер Лидл“ – 16:30ч.

„КОРАБА СЛЪНЧОГЛЕД 1“, реж. Васил Горанов
13.03   Кино „Люмиер Лидл“ – 16:30ч.

„18“, реж. Атанас Христосков
13.03   Кино „Люмиер Лидл“ – 18:30ч.

„ПЕЕЩИТЕ ОБУВКИ“, реж. Радослав Спасов
14.03   Кино „Люмиер Лидл“ – 15:00ч.

„СПОМЕН ЗА СТРАХА“, реж. Иван Павлов
15.03   Кино „Люмиер Лидл“ – 18:30ч.

„ЛЕТОВНИЦИ“, реж. Ивайло Пенчев
16.03   Кино „Люмиер Лидл“ – 16:00ч.

„ВРАГОВЕ“ – реж. Светослав Овчаров
17.03   Кино „Люмиер Лидл“ – 18:30ч.

Не пропускайте да хвърлите поглед и на българските конкурсни заглавия

в международния конкурс:

„БЕЗБОГ“, реж. Ралица Петрова
12.03   Дом на киното – 18:30ч.
13.03   Дом на киното – 16:00ч.

„И ПОСЛЕ СВЕТЛИНА“, реж. Константин Божанов
16.03   Дом на киното – 18:30ч.
17.03   Дом на киното – 16:00ч.

„ХРИСТО“, реж. Георги Лефтеров и Тодор Мацанов
13.03   Дом на киното – 18:30ч.
14.03   Дом на киното – 16:00ч.

в Балканския конкурс:

„СЛАВА“, реж. Кристина Грозева и Петър Вълчанов
13.03   Кино „Одеон“ – 18:15ч.
15.03   Кино „Люмиер Лидл“ – 14:00ч.

С една дума – гледайте!
С две думи… не мигайте, знаете пред кое. 😉