fbpx
 

“Master of Art”: Поглед към киното, което изследва изкуството

Ще се съгласите ли, че живеем във време, в което стойността на изкуството е критично застрашена? Време, в което, в крак с новите медии и технологии, за една нощ се раждат фотографи, режисьори, поети… и често, точно толкова бързо, изчезват от сцената, на която по чудо са изгрели. Точно в такова време ни се струва, че фестивали като „Master of Art” са безкрайно необходими. Каним ви с нас на „кино, което изследва изкуството“!

Над 60 документални филми от цял свят, посветени на големите имена в световното изкуство и култура – така накратко можем да опишем  филмовия фестивал „Master of Art“. Той събира на едно място най-добрите документални филми в областта на музиката, танца и театъра, изобразителните изкуства, архитектурата, дизайна, литературат и рекламните арт продукции.

Клод Моне, Йеронимус Бош, Пикасо, Ян Флеминг, Йосиф Бродски, Дейвид Линч са само част от вдъхновяващите имена, на които са посветени филмите в рамките на “Master of Art”.  Фестът се провежда за втора поредна година и е единствен по рода си в Югоизточна Европа, като тазгодишното издание има и две нови категории: „съвременно изкуство, арт инсталации и протестно изкуство” и „арт видео игри“. Всички заглавия от програмата са премиерни за България, като цялата програма можете да видите на сайта на фестивала http://masterofartfilmfestival.com. Ние пък се погрижихме да извадим на фокус българските заглавия, като с радост отправяме към вас и специална покана: за премиерата на филма „88 МHz” на режисьора Яна Титова, част от екипа на NoBlink – една много вдъхновяваща история за безграничността на човешките възможности!

88 MHZ (39 мин., България, 2017)
режисьор: Яна Титова

88 MHz е документален филм за незрящия радио журналист Йордан Георгиев, който от 8 години води рубриката за култура “Без Маски”. Всеки понеделник от 17 часа на честота 88 MHz, Йордан интервюира едни от най-видните български творци, вниквайки дълбоко в тяхното изкуство и вадейки на повърхноста неща, които никой друг журналист не може да види.

28 Април
18:00 Кино Люмиер Лидл 

30 Април
18:45 Кино G8


ОТ КРЕМОНА ДО КРЕМОНА
(75 мин., България / Италия, 2016)
режисьор: Мария Аверина

От Кремона до Кремона е филм за избора. Едно емоционално пътуване – към града на мечтите, към бъдещето на лютиерското изкуство, към истинската същност на хората, посветили се на този уникален занаят-изкуство.

24 Април
17:00 Кино Люмиер Лидл

27 Април
19:30 Кино Одеон

КОРАБА СЛЪНЧОГЛЕД 1 (68 мин., България, 2016)
режисьор: Васил Горанов

Доктор Космос е психиатър, който практикува интересна кинотерапия с един от своите пациенти Феферони, защото открива, че киното е единственото лекарство, което му помага. Така двамата започват да снимат филми и отиват в Италия, за да заснемат Фестивала на психиатричните оркестри.

28 Април
15:00 Кино Люмиер Лидл

29 Април

19:30 Кино G8


МАЙСТОРЪТ НА КОМЕДИЯТА
(54 мин., България 2016)
режисьор: Камен Воденичаров

Коя е чумата на нашия век? Безпросветността, разликата в религиите, социалното неравенство, отсъствието на надежда и любов, или липсата на чувство за хумор. Това е въпросът на филма. За учителя и студентите намирането на верните отговори в образованието води до откриването на посланията на изкуството. Понякога и до червения килим пред театрални и филмови награди.

26 Април
17:30 Кино Люмиер Лидл

ПЪТЯТ КЪМ ТИВА (52 мин., България, 2015)
режисьор: Николай Василев

“КАСТИНГ: Черна коса, кльощава фигура, младежко антибейби излъчване, твърдоглав характер, хулиганско възпитание, до 29-годишна възраст…” Един режисьор и неговите актьори решават съдбата на Тива в търсене на отговори за живота и смъртта! А творческата им енергия събира в нова реалност безсмъртния мит за дъщерята на Едип и пиесата „Антигона” на Жан Ануи!

28 Април
19:45 Кино Люмиер Лидл
20:45 Кино G8

КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ ЮЛИЯ КРЪСТЕВА? (81 мин., България, 2017)
режисьори: Искра Ангелова и Милена Гетова

Филмът на Искра Ангелова „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ разказва историята на една от най-известните и успели по света българки – психоаналитик, лингвист, семиотик и философ.

20 Април
18:00 Кино Люмиер Лидл

25 Април
19:00 Кино G8