fbpx
 

NB ПОКАНА: Участвай в кръгла маса за киното у нас!

Ние в NoBlink, заедно с хората около нас, често си говорим за българското кино – как се прави, как бихме искали да се прави, защо не можем да го правим така, както ни се иска, докога така… Следим какво се случва със Закона за филмовата индустрия, стремим се да сме в час с новостите и да не оставаме безучастни към тях. Колко често обаче сте чували да се говори за всичко това структурирано, обединено и градивно? Едно такова събитие се задава на хоризонта утре и се радваме да го споделим с вас.

Събитието е кръгла маса на тема „Устойчиво развитие на българската филмова индустрия”, а зад него стои дълъг списък от ангажирани хора – „Център за аудиовизуална политика и медийни изследвания“ и катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС, Обсерватория по икономика на културата, Асоциация на филмовите продуценти, Асоциация на българските оператори и Българска асоциация на кинорежисьорите.

Фокус на дискусията ще бъде един въпрос, който и ние намираме за особено важен – ефективността и ефикасността на публичните разходи за българската филмова индустрия и нейното устойчиво развитие. Организаторите смятат да засегнат и още теми като, коя от коя по-проблематични:

  • Стратегия за развитие на българската филмова индустрия
  • Сравнителен европейски анализ по основни политики и показатели във филмовата индустрия
  • Икономически принос на българската филмова индустрия – положителна динамика за последните години
  • Промяна на Закона за филмовата индустрия: алтернативни източници за финансиране и Фонд “Българско кино“
  • Ролята на режисьорите  и продуцентската институция – проблеми и възможни решения
  • Дял в домакинските бюджети на разходи за кино, участие на населението в културни дейности (кино)
  • Разпространение и промоция – разширяване и развитие на зрителската аудитория в българското кино
  • Устойчиво развитие на кинофестивалите в България – ролята на държавата, общините и бизнеса.
  • Дигитализация на българската филмово наследство – факти, рискове, решения

Кръглата маса започва точно в 10ч. в голямата конферентна зала на УНСС и ще продължи цял ден до 16ч., т.е. възможността за дълъг и ползотворен разговор е налице. Ако искате да бъдете част от него, можете да се включите по всяко време, като е желателно (но не задължително) предварително записване на andreeva@culturaleconomics.bg както и на тел. 0888 66 14 20 (д-р Диана Андреева).

За участие са поканени представители на бранша, на академичните среди, Министерството на културата, Министерството на финансите, Столична община, Омбудсманът на Република България, Българска национална телевизия, граждански и творчески организации в областта на филмовата индустрия,  представители на медиите.

Надяваме се да ви видим там!