fbpx
 

„Възвишение“ – от народа за народа, от вчера за днес

„Возвисихте“ ли се вече? „Отвориха ли ви се кепенците“ и видяхте ли, че още от онуй време всичко си е все същото? Такива въпроси вероятно ще си зададете,  след като гледате „Възвишение“ на режисьора Виктор Божинов – филм „от народа за народа“.

В центъра на събитията във „Възвишение“ са две личности – Гичо (Алек Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев), и двамата хем революцинери, хем разбойници, които взимат участие в Арабаконашкия обир с четата на Димитър Общи през 1872г., след което имат за задача да намерят Васил Левски и да му предадат важно писмо, лично от Общи. Така двамата започват своето приключение, изпълнено с лъжи, интриги и предателства. Историята достига своята кулминация именно на едно възвишение, където „нищо не мож остане скрито, покрито“.

Базиран на едноименния роман на Милен Русков, „Възвишение“ не е просто поредният български исторически филм без капка живец в себе си. До голяма степен той разнищва философско-исторически и народопсихологически проблеми, които съществуват и до ден днешен. Затова, въпреки че по жанр е исторически, „Възвишение“ звучи много съвременно. Гледаме уж филм за миналото време, а душата на това минало като че още живее… Време трудно, време, в което всичко западно е на почит, лъжите и егоизмът нямат край, а поради несгодите на всекидневието ни, често на ръба на оцеляването, залагаме на лесното и сигурното… защото „всеки иска да живее“.

При цялата си сериозност обаче – и слава Богу – „Възвишение“ е изпълнен с хумор. Специфичното някогашно звучене на българския език, заложено в романа и запазено и във филма, освен че бързо-бързо попива у зрителя, доста често искаш-не искаш те кара и да се засмееш. Това, разбира се, е резултат и от умело изградените и колоритни образи на Александър Алексиев, Стоян Дойчев, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Филип Аврамов, Димитър Рачков и др.

Едва 10 дни от тръгването му по кината, „Възвишение“ вече се превърна в най-гледания филм в киносалоните, надминавайки по брой зрители дори световни хитове като „Тор: Рагнарок“ и „Убийство в Ориент Експрес“. Е, както казва Асенчо във филма, „Като текне, тече!“. Дали резултатите и от втория уикенд на филма по кината ще са същите или може би дори по-добри – зависи изцяло от нас.

Не мигайте пред българското кино и филми като „Възвишение“!
Просто има защо.