fbpx
 

Къс поглед върху So Independent, или какво да не пропускате

Празник на независимото кино по нашите географски ширини! Това е фестивалът So Independent, който за осма година ни радва по софийските екрани. Ето няколко препоръки от нас на какво да обърнете внимание в програмата, в случай че няма как да видите абсолютно всички интересни филми, които и този път хич не са малко…

КЪСИ ФИЛМИ

…или по-скоро истински късометражен маратон – разбира се, насочваме вниманието ви към богатата порция българско късо кино! Познати и по-малко познати режисьори, игрални и документални заглавия, екранизации, разнообразни жанрове… подборът изглежда сериозен, а някои от филмите вече сте гледали и на прожекции в рамките на КИНОlove. Нашият избор за следващата събота вечер от фестивала определено ще е този, така че силно се надяваме да ви видим в Дома на киното от 18ч., почти до полунощ!

И КЪСИ VR ФИЛМИ

Ако не сте гледали досега VR кино, то днес след работа тръгнете към Дом на киното. Това е последната вечер, в която след 18ч. можете да сложите очилата и да погледате късометражните истории, които ще ви пренесат в какви ли не реалности…  Можем само с ръка на сърцето да кажем, че усещането да си под десетметрова вълна, докато отпиваш от следобедното си кафе с мляко, си заслужава да се опита!:)

„ЛЪКИ”

Филмът, с който открихме осмото издание на фестивала е лебедовата песен на легендарния актьор Хари Дийн Стантън. Филм за приемането на идеята за преходността, филм с душа, минал през всяка извивка на лицето и съзнанието на актьора, който ни напусна преди малко повече от месец. Няма да ви издаваме повече, защото този филм просто трябва да се преживее, лично. Можете да го гледате още два пъти, до сряда включително.

Българските филми

„Бандит”, „Трансгресия”, „Преглед на вътрешните пространства”, „Моето сърце е октопод или баща ми на брега на Черното море” и „Кой е Никой” и „Маймуна“ са нашите заглавия, подбрани от фестивала тази година. „„В огледалото“ се състезава с останалите документални филми, а “И после светлина” е сред участниците в

Игралния конкурс

сред 10 филма от цял свят. От тях, определено няма да подминем „Място има за всички“, продуциран от Скорсезе, „Менаше“, за който от достоверен източник научихме, че е доста впечатляващ експеримент, като определено ще отделим време и за останалите ленти от Израел, Доминиканската репулбика, Русия, Италия… казахме ви, цял един независим кино свят е побран в тази категория на фестивала! Всъщност за първа година So Independent обявява конкурсна програма, като филмите в нея ще бъдат оценявани от 7-членно международно жури в три категории: игрално, документално и късометражно кино.

В  извънконкурсната програма и категорията „нискобюджетно и експериментално кино“ също откриваме цяла палитра от жанрове – от семейни драми, през кримки, до филми посветени на природата и стихиите й.