fbpx
 

35-тата „Златна роза“: по допирателната на вкусовете

35-тата „Златна роза“ – събитие, което няма нужда от представяне, особено при такава годишнина – „разцъфна“ и пред нашите очи. Щастливи сме, че част от екипа ни имаше възможността да се наслади на най-новото от българското кино.

Пълнометражните ленти в конкурса на фестивала се оценяваха от петчленно жури – познати лица като актрисата Яна Маринова, писателят, сценарист и драматург Людмил Станев, журналистът и продуцент Георги Тошев, проф. Станимир Трифонов – режисьор, и председателят на журито, проф. Божидар Манов. Късометражните филми пък бяха оценявани от кинокритика Геновева Димитрова, режисьора Димитър Коцев – Шошо – режисьор, и актрисата Мартина Вачкова като председател.

С искрена радост държим да отбележим, че буквално се нагледахме на добро късометражно кино! Много добро! Дори (според някои от екипа ни) – по-добро от пълнометражното… За съжаление обаче публиката, която беше в залите по време на късите прожекции, беше малобройна. Какво да се прави – продължаваме… да работим за това късометражните филми да намерят своето място под слънцето сред българската публика! В този ред на мисли – определено имаме какво да ви препоръчаме от селекцията на „Златна роза“ 2017. Голямата награда на фестивала за най-добър късометражен филм отиде именно при един от нашите фаворити – “Кораба Слънчоглед 1”, за „кинематографичен взрив, емоционално вълшебство и необуздана дързост“ в лицето на режисьора Васил Горанов, който спечели и наградата на Съюза на българските филмови дейци. Макар и по-дълъг от повечето късометражни филми, този филм определено грабна и задържа докрай и нашето внимание… защото това просто е филм от друга планета! Журито за късометражни филми отличи и още две заглавия – “Дупка” с режисьор Джонатан Хайделбергер, за „нежно разказана история с вълнуващо изведени образи“, и “Нощите на един самотен вестоносец“ с режисьор Андрей Кулев, за „визуално съвършенство“. Други къси филми, които пък останаха в нашите спомени и съзнание като доста стойностни, са „Охлюви“ и „Може би утре“.

При пълнометражните филми голямата награда на „Златна роза“ отиде при “Вездесъщият” – новата лента на режисьора Илиян Джевелеков, познат на публиката най-вече като режисьор на „LOVE.NET” и един от продуцентите на „Дзифт“. Филмът, разказан през окото на „вездесъщата камера“, е смела провокация към зрителя и докосва доста струни на човешката душа в бездушното време, в което живеем. Като носител на голямата награда за пълнометражен филм, режисьорът на „Вездесъщият“ получава и наградата “Дани Лернер” в размер на 50 000 евро в услуги в “Ню Бояна Филм Студиос“, както и 5 000 евро в брой за реализацията на следващия си пълнометражен проект. Към това – прибавяме и наградата на публиката, награда за главна мъжка роля на Велислав Павлов, за главна женска роля на Теодора Духовникова, както и наградата на кино критиката. Достатъчно причини да отидете да гледате премиерата на филма, която е утре – 10.10, вторник, от 19ч. в Зала 1 на НДК.

Друг филм, който журито отличи и определи като „филм, който пресича с болка посоките на българското всекидневие, които водят от драмите на битието към Терминал 1 и 2“, беше „Посоки“ на режисьора Стефан Командарев. Разказвали сме ви за „Посоки“ отблизо не веднъж и с радост следим успехите му по световните фестивали. У нас, на „Златна роза“, филмът получи специалната награда на журито, както и наградата на акредитираните журналисти, а актрисата Ирини Жамбонас спечели награда за главна женска роля. Филмът вече се разпространява зад граница, а в кината у нас можем да го гледаме от 26 януари!

Специалната награда на град Варна бе присъдена на филма “Врагове” на режисьора и сценарист Светослав Овчаров. Наградата за най-добър режисьор получи Илиян Метев за филма „3/4“. Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео Чепилов с филма „Дъвка за балончета“ получиха приза за най-добър сценарий. За операторско майсторство бе отличен Ненад Бороевич за „И после светлина“.

Наградата за дебютен пълнометражен филм бе присъдена на филма “Радиограмофон“, на режисьора Рузие Хасанова. А режисьорът Ясен Григоров и творческият екип на филма “Лили Рибката” получиха Диплом за благородните им усилия в трудната област на детското кино. Актрисата Татяна Лолова пък бе удостоена с отличие за цялостен принос.

Държим да отбележим, че тази година организацията на целия фестивал беше на много високо ниво. Визията – също. А особено любима част от програмата за нас бяха пресконференциите, които са страхотна възможност човек да зададе въпросите си към авторите. Изобщо, възможността да се докоснем до толкова кино творци и добри нови български филми ни вдъхновява много. Ще облечем в образи това вдъхновение, обещаваме.

И… до следващата „Златна роза“!