fbpx
 

NB покана: Панорама на три къси филма от Антония Милчева

NO BLINK / Ново БГ Кино  / NB покана: Панорама на три къси филма от Антония Милчева

Tази седмица NO BLINK ви кани на прожекция! 
Едно много специално събитие, панорама на късите филми на един специален член от екипа ни.

Антония Милчева е от онези режисьори, с които положихме основите на NO BLINK и за които – надяваме се – ще чувате все повече в кино пространството. Като активни наблюдатели (добре де, и приятели 🙂 ) можем да кажем, че тя върви по пътя си търпеливо, уверено и много премерено. Всичко това по най-добрия начин личи във филмите й. Зад всяко от трите заглавия, които ще споделим с вас в една обща прожекция тази седмица, стоят години на много търсене, опознаване и осъзнаване на историята, която Антония разkазва.

ЛИНДА (2012)
драма, 12‘

Режисьор: Антония Милчева
Оператор: Веселин Христов
Сценарист: Антония Милчева (по едноименното стихотворение на Кристин Димитрова)
Сценограф: Катя Лозанова
Звук: Георги Вълчев

В едно ранно утро две жени се борят с обстоятелствата, за да погребат малко кученце. Това са възрастна жена и дъщеря й. Единоборството всъщност е между тях двете.

Филмът участва в селекцията на „Международен София Филм Фест 2013“ и „altcineAction! online festival“, а също така печели наградата „altcineAction’s Second prize“.

ГИНКА (2014)
документален, 13‘

Режисьор: Антония Милчева
Оператор: Георги Челебиев
Музика: Мира Искърова
Звук: Ивайло Нацев


Гинка е на 74, прави шапки, които да отиват на душите на хората. Когато я питам: „На колко години е дъщеря ти, колкото мен ли е?“, тя ми отвръща: „Не, по-голяма е, аз съм на твоята възраст.“

Филмът печели престижната нагарада Jameson през 2015 на София филм фест.

Прожекцията е и специален знак на почит за рождения ден на Гинка – 06 декември, и благодарност – за искреното й приятелство зад камерата! 

КРИЛО НА ДРАКОН (2017)
драма, 24’

Режисьор: Антония Милчева
Оператор: Георги Челебиев
Сценарист: Антония Милчева
Сценограф: Калина Челебиева
Звук: Андрей Стоев


Цветомира е четиринайсет годишна отличничка – във всеки смисъл на думата. Тя се радва на семеен уют и особена близост с баща си. Откритието, че той води двойствен живот, е първото голямо предателство в живота й. Това я изправя на прага на съзряването.

Завършен едва през тази година филмът вече участва във фестивални селекции чак в Португалия, на BEAST – International Film Festival!

ОЧАКВАМЕ ВИ!
06 декември, сряда
18:45
Дом на киното
Вход: 6 лв.