fbpx
 

Български кино фест за втори път под парижко небе

За какво се сещате, когато се сещате за Париж? У мен веднага изникват звуци и аромати, като малки, но осезаеми щипки спомени – акордеоните покрай Сена, топлите кроасани рано сутрин, широките тротоари на авенютата и тесните улички отвъд тях, най-малката галерия на света, която намерих на точно една такава уличка… Баирите на Монмартр и плодовете, които “гостите“ от юга продават по тях…  И спокойните лица на две възрастни дами с шапки, които със затворени очи вдишваха от всичко това под небето…

Под точно това небе, пълно с романтичните клишета на всеки, който някога го е вдишал, понякога се появява нещо ново и смело, което си заслужава да се отбележи. Фестивал на българско кино например. Тончо така – в Париж. При това за втора поредна година, което само по себе си вече превръща идеята от експеримент – в явно доказана необходимост.

Второто издание на фестивала ще премине под мотото „Cвобода с български вкус“. В рамките на два дни – 1 и 2 юни в киносалон Christine 21 ще бъдат показани двe пълнометражни и десет късометражни български филмови заглавия.

„Кръстници“ на събитието тази година са Александър Раковски и Софи Мируз, които ще споделят с публиката своите виждания по въпроса, защо българското кино заслужава да намери своето по-значимо място във Франция, която познаваме като висок ценител на седмото изкуство.

Идеята на събитието всъщност е много по-мащабна, отколкото ви се струва на пръв поглед. Инициаторите целят да превърнат фестивала в ежегодна традиция, която да генерира средства, контакти и мрежа от партньори за една страхотна кауза –  да се възстановят изоставените кинозали в България и да се реставрират стари филмови ленти. Като любители на малките кина, в които се чувстваме винаги като у дома, ние от NO BLINK подкрепяме тази идея с две ръце и стискаме всичките си палци! Защото вярваме в идеята за корените, които слава богу не остават забравени.

Фестивали на българското кино има от години в Рим, Прага, Ню Йорк… да добавим и Париж в тази карта на свободния полет на родните филми е голяма радост, която ви приканваме да споделите. Ако живеете там, ако имате приятели и близки, които са там, или пък ако случайно минавате оттам през следващите дни и имате свободни час-два, в които искате да си починете от музеи и слънце в парка…

Всичко за програмата можете да намерите на сайта на фестивала и в социалните мрежи:
https://www.facebook.com/BGFILMFEST.EU/
https://www.facebook.com/events/153010268850540/
https://www.instagram.com/festivalducinemabulgare/