fbpx
 

ФилмГейт – свободният полет на българското късо кино

Ако едно пътуване със самолет може само за два часа да те пренесе в изцяло нов свят, то киното успява да свърши тази работа понякога и за 10 минути. А сега си представете и двете наведнъж, с един билет. Порталът към тази възможност се нарича ФилмГейт БГ.            

Идеята за “къси филми с крила“ пресича пътя на режисьора Ясен Генадиев и продуцента Гергана Станкова преди време, някъде из гейтовете на Вилнюс. Решават, че ще търсят начин тя да „долети“ и до софийското летище. И намират. Просто защото искат качественото българско късо кино да достига свободно до възможно най-много хора. Тази кауза, както се досещате, ни е толкова близка, че можем само с две широко разтворени ръце – като за полет… – да я прегърнем!

В момента, след като преминете през датчиците за сигурност на Терминал 2, със сигурност ще забележите знаците на FilmGate BG, които буквално са окупирали пространството. А после, когато седнете пред гейта и се окажете с „време за убиване“, не го убивайте, а му се насладете – с кино. На всеки кръгъл час на екраните на Филм Гейт се завъртат три заглавия, които се сменят регулярно. В момента имате възможността да гледате „Тя, която маха от влака“ (реж. Камелия Петрова-Иванова), „Денят на кървавите венци“ (реж. Димитър Димитров – Анимитер), „Синът“ (реж. Христо Симеонов).

Всички филми в програмата на FilmGate BG са предоставени безвъзмездно от авторите им. Организаторите пък се стараят да осигурят най-доброто възможно за средата качество на излъчването им. А зрителите явно оценяват усилията на всички – Ясен Генадиев ни подшушна, че във фейсбук не спират пристигат страхотни съобщения и въпроси за следващи филми. Проектът се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г.“ на Национален фонд „Култура“.

На всички, които не мигате пред българското кино, пожелаваме безаварийно гледане, и да не си изпуснете полета! 😉 Заглавията на Филм Гейт са доказано интересни, така че внимавайте, или поне със сигурност не ги подминавайте.