fbpx
 

Морски вълни и кино вълнения: IV-то издание на „Карантината“

Пръстите на краката ти са заровени във варненския пясък. Вълните се опитват да докоснат босите ти пети, щастливи без обувки. Подухва бриз, забравил си слънчевите си очила незнайно къде и неволно примижаваш с едното око… Мирише на море, а някъде недалеч от теб, рибарите пускат мрежи в морето край „Карантината“.

Точно на това място за четвърта поредна година днес започва Международният фестивал за късо кино “Карантината”. В следващите пет вечери може да гледаш цели 67 заглавия, подбрани от над 3500 филма от 118 страни. Игрално, документално, анимационно или  експериментално кино – има от всичко и отвсякъде (Малта, Сингапур, Мексико, Южна Корея, Иран, Малайзия, Бразилия, Исландия, Испания, Франция, Италия…).  Летният фест не е пропуснал да включи и два български филма към своята програма – “Полследните 2 дни“, дебют на режисьора Димитрис Георгиев, както и продукцията на NO BLINK “Моята истина” с режисьор Стефани Райчева.

Снимки: https://www.facebook.com/thequarantinefest/

Кино фестивалът „Карантината“ се фокусира върху късометражно кино на нови имена в киното. Фестивалът се провежда на плажа пред рибарско селище „Карантината“, което е едно от последните рибарски селища в района на град Варна.

„Карантината“ се фокусира върху късометражно кино на нови автори в това изкуство. Фестивалът се провежда на плажа пред рибарско селище „Карантината“, което е едно от последните рибарски селища в района на град Варна,“

пишат организаторите в официалната страница на събитието. От там научаваме и любопитна история за иначе странното име на феста… Името на региона – „Карантината“, идва от миналото, когато моряци от товарните кораби, влизайки в пристанището със съмнение за заразно заболяване, са били изолирани на брега за карантинен период от 40 дни. Ако не покажат признаци на заболяване, са били допускани до града.

Снимки: https://www.facebook.com/thequarantinefest/

„В днешно време младите автори, които все още не са се реализирали, са в състояние на „карантина“ – изолирани от професионалните кино кръгове поради липса на опит. Аналогично с историята на плажа, решихме да кръстим фестивала „Карантината“,

споделят още организаторите на фестивала, който впрочем е плод на изцяло доброволческите усилия на школа “Дедал” във Варна. Такси за участие на авторите няма, както няма и вход – „Карантината“ е зона, изцяло свободна за гледане от днес до събота вечер. И изцяло в духа на мястото, откриващата прожекция довечера е с еко проблематика – документалната лента “The Last Fisherman” (UK), от 21:00ч.

А за удобство на зрителите, има безплатен транспорт до рибарското селище и обратно, след края на прожекциите. Началната точка за потегляне е сградата на Стоматологията на бул. „Съборни” 24, всеки фестивален ден от 19 до 20ч., а връщането от рибарското селище “Карантината” е от 23:00 до 00:00ч.

Автор: Никол Янчева
Редактор: Велианна Кашева