fbpx
 

Как, кога и къде да спечелиш пари за филма си

Има начини. Повече, отколкото предполагаш. Въпроcът е да знаеш къде да ги търcиш.

Киното е скъпо удоволствие – касичката в хола ти не е вариант и го знаеш добре. Затова решихме да съберем накуп всички възможности, с които ние от NO BLINK сме запознати на местния хоризонт. Иcкаме да ти дадем съвети от първа ръка – как, къде и кога да потърсиш съмишленици за онази твоя идея, която от толкова време залежава в лаптопа ти. Нужен ти е само един добре подготвен пакет от документи, с които да я защитиш пред всички онези хора, които има как да ти помогнат. Добрата новина е, че доста често тези документи се припокриват в различните платформи за финансиране. Ето няколко възможности…

НЕКОНФОРМИСТКАТА АЛТЕРНАТИВА 
http://newfilmalternative.com/

За кого е конкурсът: За всеки. Без значение на каква възраcт си, дали cи студент по кино или строителен инженер, стига да имаш идея за филм –  можеш да я споделиш с “Неконформистката алтернатива”

Кога: Сега! Между 1 октомври и 30 ноември 2018г..

Съвети: Направо от извора – ето какво Ирина Китова, част от журито на конкурса, съветва кандидатите, които решат да опитат:

Да бъдат смели в идеите си, свободни в тяхната интерпретация и представяне. Когато подготвят проектите си, търсейки финансиране където и да е, би било хубаво авторите да се стремят към яснота, простота, емоция и адекватна на бъдещия филм концепция за представянето на идеята/проекта. Усложненият изказ, претрупаността или прекалено лаконичните текстове, сухата формалност, лесно разпознаваемите референции, чисто информационните визуализации и дизайн и т.н. не са много убедителни стратегии.

Хубаво е да не се подценяват текстовите материали, а да се правят редакции. Лошите текстове развалят доброто впечатление дори и от много интересни идеи и носят съмнения за бъдещите филми.          

НАЦИОНАЛЕН ФОНД „КУЛТУРА“
http://ncf.bg/

За кого е програмата:
Ако не си отпразнувал още 36-тия си рожден ден и не си създал своя трети професионален филм, но ти се иска, Национален фонд “Култура” може да ти съдейства.

Кога: Догодина. Кандидатства се в два кръга, като началото на първия обикновено е през месец март, а края – през май. Ако пребориш конкуренцията на първи кръг, ще имаш възможонстта да присъстваш на обучителен семинар, където едни страхотни млади експерти ще ти дадат лично насоки за това как да преминеш и през “цедката“ на втори кръг, който тече през цялото лято, до септември включително.

Cъвети: Кандидатстването става по два начина: онлайн или чрез физически носител, като имай предвид, че и самата организация предпочита онлайн процедурата. Ако избереш нея – не оставяй попълването за последния момент.

Друг важен момент са правилата – имай предвид, че те се актуализират всяка година, така че чети внимателно, при това – два пъти. Веднъж преди да попълниш документите си и още веднъж – преди да ги подадеш. Ще се изненадаш колко много са малките камъчета, които могат да ти преобърнат колата, ако не го направиш…

Добре е да знаеш, че освен на солидно подготвените документи – както от теб, така и от всички въвлечени в проекта ти (екип, партньори, спонсори, медии), комиcията на Фонд “Култура” държи много на няколко основни неща: добра стратегия за разпространение, колаборация между артисти, иноваторство, конкретика, и отново – прецизност и яснота в текстовете.

СТОЛИЧНА ПРОГРАМА „КУЛТУРА“
https://kultura.sofia.bg

За кого е програмата: За всеки кинотворец, който вижда проекта си в едно от направленията „Кино“ (10) – за документални филми, или  „София – творчески град на киното (под егидата на ЮНЕСКО)“ (11) – за кино инициативи.

Кога: Отново наесен. Обърни внимание и на безплатните обучения, които се провеждат в периода на кандидатстването. Ще са ти от полза със сигурност.

АМЕРИКАНСКАТА ФОНДАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ
http://afbulgaria.org/

За кого е конкурсът: Всяка година Фондацията обявява конкурс за сценарии на студентски филми. В това число влизат и дипломните проекти.

Кога: Към момента за тази година още няма обявен конкурс, но пък последният такъв беше активен едва през есента на 2017г., така че най-добре – следи новините им във фейсбук, за да не изпуснеш началото.

Съвети: Отново – ключови ca добре подготвените документи, като имай предвид, че извън основните неща, които изискват от теб, всичко допълнително, което внася конкретика в идеята ти, е добре дошло.  И отново – грамотно написано. Ясно. За самия теб и така – за четящите също.