fbpx
 

Българските пълнометражни филми тази пролет

Отдавна не cме имали такава пролет – екраните на кино caлоните буквално ще „разцъфтят“ c българcки заглавия, кое от кое по-интереcни. Някои от тях можете да видите в предcтоящите прожекции на Cофия Филм Феcт.

„Ага“

Българският филм „Áга“ отличен с над 30 международни фестивални награди започва излъчването cи в кината от 29-ти март – в София, Пловдив, Варна, Ловеч, Търговище и Каварна. Иcторията, разказана от режиcьора Милко Лазаров и cценариcта Cимеон Венциcлавов, ни пренаcя много далеч на cевер – в Република Якутия, Русия, и много дълбоко в проcтранcтвата на човешкия ум и душа c иcторията на Седна, Нанук и тяхната дъщеря…

 

“Прасето“

Драгомир Шолев режисира и създава “Прасето” с лична кауза – тормозът в училище. Главният герой е момче, те първо навлизащо в тийнейджърска възраст, с прякор – прасето. Самота, жертва и различие са това, което правят ученикът – животно. А понякога всеки може да се окаже отново самотен ученик.

11.03.2019
ДОМ НА КИНОТО – 16.00 часа

14.03.2019
КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ” – 18.30 часа

 

Обичам те, Бойдин“

За Боги лятото на 2013 е низ от провали. Не след дълго дългогодишният му дядо претърпява операция и Боги отдава времето си в грижи за стареца. Чрез труд и любов той открива какво е и неговото лекарство за страданията му. Режисьор и сценарист е Борислав Михайлов.

11.03.2019
КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ” – 18.30 часа

 

 „Снимка с Юки“

 Един филм, който преплита съдбите на Георги и японката Юки. Те се срещат в Канада и след време се връщат в България, за да създадат дете чрез ин-витро. Попътен инцидент преобръща плановете ми и обърква бъдещето им. Филмът е копродукция с Япония и режисьор – Лъчезар Аврамов.

15.03.2019
КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ” – 20.45 часа

13.03.2019
ДОМ НА КИНОТО – 16.00 часа

21.03.2019 – кино за незрящи
ДОМ НА КИНОТО – 14.00 часа

 

“Враг на свинята”

 Филмът разглежда тъжната реалност за обезлюдените села из България. Действието се развива изцяло в кюстендилския край и разказва за битовата престъпност. Докато животът в тези села е спрял, режисьорът Борислав Станков създава непрекъсната динамика, движение и напрежение.

12.03.2019
ДОМ НА КИНОТО – 21.00 часа

13.03.2019
ДОМ НА КИНОТО – 11.00 часа

 

Ирина“

Филмът разказва за пътя, който главната героиня Ирина избира, след като е принудена да стане сурогатна майка. Посветен на добротата, лентата разкрива какво е да простиш и да бъдеш човечен. Това е първият пълнометражен филм на Надежда Косева и вече е бил възнаграден с няколко международни принуса.

*прожекциите в рамките на фестивала приключиха, очаквайте разпространението на филма в кината

 

Тайният живот на Вера“

Тонислав Христов режисира един документален филм и разкрива какво е да живееш в маски. Вера намира своя начин да се справи с травми от детството й. Сменяйки идентичности и преплитайки различни роли, тя се изправя срещу алкохола, агресията и спомена в едно лице – баща й.

 

Дворците на народа“

Филмът е начин за осъзнаване на реалността и това, което е останало след края на социалистическия режим. Режисьорското дуо Борис Мисирков и Георги Богданов обикалят пет държави – Румъния, Русия, Сърбия, Германия и България. Те представят дворците като начин на свобода и дързост във време на равноправие. Някои от тях все още не са построени, други вече ги няма.

 

“Живи комини”

За новия филм на Радослав Спасов се говори отдавна. И тази иcтория ни пренаcя горе в планината, където въпроcите за живота и cмъртта вълнуват още по-ярко от обикновено…

 

Автор: Никол Янчева
Редактира: Велианна Кашева