fbpx
 

БАЩАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ДЖЕЙМС БОНД: 100 г. от рождението на Богомил Райнов

Писателят, който създаде легендарния Емил Боев – главен герой в 13 негови романа, превърнали се в основа за сценарии на култови киноленти.

Днес се навършват 100 години от рождението на Богомил Райнов  (1919 – 2007)  – виден български интелектуалец, писател и преподавател по естетика. Един от тримата Райнови.

Син е на Николай Райнов – писателя, художника, изкуствоведа, философа, енциклопедиста, мистика. Близък приятел с Гео Милев и с Учителя Дънов. Известно е, че именно Райнов среща Петър Дънов с Лечителя Петър Димков.
Кръщава двамата си сина – Боян и Богомил, завладян от идеите на Богомилите. Писателят Богомил Райнов е кръстен на поп Богомил, а скулпторът Боян Райнов на мистичния Боян Мага (Княз Бенеамин – Боян), когото мнозина смятат за син на цар Симеон и истински създател на Богомилството. Богомил Райнов влиза в дълбок идеологически конфликт със собствения си баща.

През 60-те години, като културно аташе в Париж заедно с художника Светлин Русев участва в подбора и закупуването на картини за Националната художествена галерия и Галерията за чуждестранно изкуство.

Богомил Райнов пред Айфеловата кула в Париж (Снимка: Архив Dir.bg)

Богомил Райнов е сред майсторите на криминални и шпионски романи. Негов главен герой е Емил Боев, известен още като Българския Джеймс Бонд.

Сред най-цитираните реплики на Емил Боев – легендарния агент и резидент от двете страни на Желязната завеса е:
Животът нерядко ни изправя пред трудни положения, но никога – пред безизходни. Което съвсем не значи, че изходът бездруго е в желаната от нас посока и непременно встрани от гробищата. Макар че наше човешко право е да търсим изхода тъкмо в желаната посока и – според собствения ми девиз – да умираме само в краен случай.“ („Умирай само в краен случай“)

Елена Райнова-Едит и Георги Георгиев-Гец като Емил Боев в кадър от филма „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ по сценарий на Богомил Райнов, реж. Методи Андонов (Снимка: Архив Dir.bg)

По тринадесет от романите на Богомил Райнов са създадени филми, превърнали се в шедьоври на българското кино, сред които: „Денят не си личи по заранта“, „Черните лебеди“, „Голямата скука“, „Господин Никой“, „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ и др.

В ролята на Емил Боев влизат някои от най-големите български актьори – Коста Цонев – играл в няколко филма, Георги Георгиев-Гец, Петър Чернев. В телевизионния сериал „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ Коста Цонев играе Евънс.

Елена Райнова-Едит и Коста Цонев-Евънс в кадър от филма „Няма нищо по-хубаво от лошото време“ по сценарий на Богомил Райнов, режисьор: Методи Андонов (Снимка: Архив Dir.bg)

Сред култовите киноленти, харесвани от зрителите и днес са:

„Реквием за една мръсница“  (1976 г.)
Сценарист: Богомил Райнов, режисьор: Милен Гетов, оператор: Христо Вълев, музика: Иван Игнев

„Господин Никой“ (1969 г.)
Сценарист: Богомил Райнов, режисьор: Иван Терзиев, оператор: Димо Коларов, музика: Георги Генков

„Денят не си личи по заранта“ ( 1985 г.), телевизионен сериен филм
Сценарист: Богомил Райнов, режисьор: Неделчо Чернев, оператор: Емил Вагенщайн, музика: Атанас Бояджиев, Петър Ступел

„Голямата скука“ (1973 г.)
Сценарист: Богомил Райнов, режисьор: Методи Андонов, оператор: Димо Коларов, музика: Димитър Вълчев

„Няма нищо по-хубаво от лошото време“ (1971 г.)
Сценарист: Богомил Райнов, режисьор: Методи Андонов, оператор: Димо Коларов, музика: Борис Карадимчев

Източник: IMPRESSIO.dir.bg