За пета поредна година 11 столични квартала ще домакинстват прожекции на ново българско кино на открито с вход свободен.

И през лятото на 2019 г., от 29 юли до 22 август, 11 столични квартала ще станат домакини на нови български филми от програмата на вече традиционното „Блок кино“. Всички прожекции са с вход свободен и начален час 20:45.

Игрални, документални и късометражни филми от последните 15 години отново ще търсят своята публика в парковете и междублоковите пространства на Княжево, Света Троица, Младост, Хиподрума, Изток, Люлин, Дружба, Сухата река, Надежда, Бояна и Лагера.

За юбилейната пета година, организаторите на „Блок кино“ са подготвили изключително силна програма с най-доброто от новото българско кино. Измежду интересните заглавия са нашумелият „Ага“ на режисьора Милко Лазаров, филмът с участието на Руши Видинлиев – „Снимка с Юки“, българското предложение за „Оскар“ от 2018 година – „Вездесъщият“ и много други. Програмата започва на 29 юли в квартал Княжево в двора на 26 СУ „Йордан Йовков“ с прожекция на филма „Посоки“ на режисьора Стефан Командарев.

В 5 квартала зрителите ще могат да гледат и съвременно българско документално кино под открито небе.   Документалният филм за учителя по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев – „Формулата на Тео“, режисьорският дебют на Стефан Вълдобрев – „Манчестър Юнайтед от Свищов“, „Тайният живот на Вера“ на Тонислав Христов разказват истории, в които има усмивка, абсурд и може би малко тъга.

По традиция всички прожекции на игрални филми се провеждат във фестивален формат – късометражен филм, последван от пълнометражен. За част от прожекциите са подготвени детски кътове с работилница, благодарение на партньорите на „Блок Кино“ от ИКЕА България.

„Блок кино“ стартира през лятото на 2015-та година с 5 отворени прожекции на нови български филми на открито в междублоковите пространства.

Четири години по-късно, проектът има зад гърба си над 70 прожекции на над 100 нови български пълнометражни, късометражни, документални и анимационни филми. Общо 13 столични квартала успяват да съберат над 5 000 зрители на сезон.

Пълната програма на „Блок кино“ е на https://blok-kino.com/programa/.

„Блок Кино“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 година.

Източник: impressio.dir.bg

Recommended Posts