Късометражния филм „Да избягаш от призраците“ (ориг. заглавие: ‘Give Up the Ghost’), продуциран от Артхаус блокбастърс, ще се бори в конкурсната програма за къси филми на фестивала във Виена 2019.

Филмът разварва за  Салам и съпругът й Амар, които скоро след сключването на брака си, разбират, че не могат да имат деца. Поради финансова зависимост и срам, те трябва да крият от родителите му, че Амар е стерилен. Той започва да се дистанцира от съпругата си, прехвърляйки вината за нещастието изцяло върху нея. Когато той и родителите му решават да уговорят втора съпруга, Салам бяга от него и от призраците в живота си.

В ролята наСалам е Мария Зрейк, а в ролята на съпруга й Амар – Заид Бакри. Участват също Нибал Ал Авади и Амин Сафи.  Сценарият и режисурата са на младата йорданска режисьорка и актриса Зейн Дурайе. С дебютния си филм „Хоризон“ тя печели наградата за най-добър филм на фестивала з акъси филми Палм Спрингс, както и още няколко признания. „Да изгониш призраците“ е вторият й филм, който й донесе също номинация за Робърт Бош 2019.

Продуценти са Борис Десподов и Пламен Бончев от Артхаус блокбастърс, както и Алаа Аласад (Таби360), Хелене Гранквист (Нордик фактори), Гхасан Аласад (Криейтив Медия Сълюшънс).

Recommended Posts