fbpx
 

„ФИЗИКАТА НА ТЪГАТА“ на Теодор Ушев със световна премиера на Международния филмов фестивал в Торонто! (обновена)

Чудесна новина! Новият филм на Теодор Ушев по романа на Георги Господинов „Физика на тъгата“  ще има своята световна премиера през септември на на най-големия и най-важен фестивал в Америка – Международния филмов фестивал в Торонто! 

На страницата на фестивала е напомнено, че за анимацията си „Сляпата Вайша“ (отново в сътрудничество между него и Господинов) Ушев беше номиниран за „Оскар“. Според анотацията с „Физика на тъгата“ аниматорът достига „ново ниво на артистичност с тази сага за мечтите на детето и нещата, за които съжалява възрастният, която е и първият напълно анимиран филм, който използва восъчна живопис.

„Всичко е възможно, когато има добра воля и отдаденост!“, съобщи новината Теодор Ушев, който е автор на анимационната вресия на романа на Георги Господинов.

Най-новата анимация на Теодор Ушев „Физика на тъгата“, по едноименния роман на Георги Господинов, ще звучи с гласовете на канадския актьор Доналд Съдърланд и сина му Росиф Съдърланд. Това съобщи самият аниматор в официалния си Фейсбук профил.

„Всичко е възможно, когато има добра воля и отдаденост! Гласовете на английската версия на „Физика на тъгата“ бяха записани и завършени след серия от сесии в Ню Йорк и Монреал. Благодарение на тези невероятни хора, актьори и вече съмишленици в Тъгата – Росиф Съдърланд и Доналд Съдърланд (в ролите на сина и бащата) , които доказаха, че колкото по-голям артист си, толкова си по-човечен и скромен. И на екипа зад този луд проект, които превъзмогнаха болести, трафик аксиденти, закъснения на самолети, и т. н. за да се случи всичко така, както е било замислено.“, написа Теодор Ушев.

В последните години тандемът Теодор Ушев и Георги Господинов се радва на множество български и международни успехи. Припомняме, че късометражният им анимационен филм „Сляпата Вайша“ с музиката на Никола Груев – Kottarashky стигна до номинация за наградите „Оскар“ през 2017, а аниматорът Теодор Ушев стана първият българин с номинация за Оскар.

„Физика на тъгата“ с гласа на Доналд Съдърланд и неговия син – в новата анимация на Тео Ушев! Това е новината. Радвам се и аз да я споделя.“, написа новината и писателят Георги Господинов в официалния си Фейсбук профил.

Физика на тъгата“ на Георги Господинов още с излизането си през 2011 г. стана един от най-продаваните и четени романи в България.

Книгата е носител на Международната Награда „Ян Михалски“, 2016 г., Национална награда за най-добър български роман, 2013, Национална награда за литература „Христо Г. Данов“, 2012, Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата, раздел „Литература“, 2012, Награда „Цветето на Хеликон“ за най-продавана българска книга, 2012.

„Физика на тъгата“ е и финалист е на 7 международни отличия в Германия, Италия и САЩ, между които приза за най-добра преводна книга в САЩ, наградата на Американския ПЕН за преводна книга, италианската Премио Стрега Еуропео, немската Брюке Берлин и др., в чийто номинации за първи път влиза български автор. Романът е обявен от италианската критика за една от трите най-важни книги, излезли през 2013 г. там. Посочван е сред най-добрите романи на годината в Швейцария, САЩ, Германия и Холандия.

Източник: IMPRESSIO.dir.bg