До 15 август имате възможност да заредите пътешественическия си с дух с няколко истории за невероятни места по света. От Централна Азия до Амазонка, от Етиопия до Йемен и всичко останало между това. Стартатови точки – културен център G8 и „Евро синема“.

Сред акцентите в програмата са филмите „Между върховете“ – да покориш най-високите върхове на седемте континента и да опознаеш и обикнеш културите в низините между тях – Амазонската джунгла и под вулканите на Никарагуа и Хондурас мазонската джунгла и под вулканите на Никарагуа и Хондурас

„С кану по Амазонка“ – От ствола на огромно дърво в еквадорската джунгла и с помощта на мачете и туземен жител си правят индианска лодка – еднодръвка. Приключението тепърва предстои: два месеца живот сред племе хуаорани, вместо в ситито, бананова вода и домашна чича, вместо английска закуска, борба с лиани и маймуни, вместо с тълпата в метрото.

Ако някога ти е идвало просто да си хванеш пътя… Ето и три истории, които могат да ти дадат няколко идеи. „Път към свободата“ – Оли Хънтър Смарт приема предизвикателството да измине 4500 км. по протежението на цяла Индия, за да опознае народа и традициите му. Тръгва от снежните райони на Хималаите, преминава през убийствената жега в централната част и стига до безкрайните дъждове на юг.

„На път през Сахара“ разкава историята на Майкъл и Самюел пътуват само с раници и искат да разбият традиционните представи на британците за пълноценно прекарана ваканция. Планът им е да тръгнат на юг по крайбрежието през Мароко, Западна Сахара и Мавритания, за да стигнат чак до Дакар.

„Камино де Сантяго“ – Един път и хиляди човешки съдби. Хора от цял свят се стичат, за да извървят своя поклоннически маршрут. Някои тръгват в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети – просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

Прожекциите ще завършът на 15 август с един особен поглед върху Йемен. Освен филма „Йемен: непознатата земя“ ще имате възможността да видите и презентация на Теодора Иванова.  А той разкава за настъпилия дъждовен сезон и животът тече по обичайния начин за жителите на йеменския остров Сокотра. Недалеч от острова потъва лодка. Започва търсенето на оцелели. Един корабокрушенец е изхвърлен на самотен бряг. Неочаквано събитие води до внезапен обрат…

Цялата програма, както и информация за часовете и билетите, може да намерите тук

Recommended Posts