Международният филмов фестивал “Любовта е лудост” е  едно от най-значимите артсъбития не само за светска Варна, но и за живота на световната киноиндустрия. 

Вече 26 години доайенът на международните кинофестивали с български адрес, воден от амбицията да излъчва най-новите продукции в света на седмото изкуство, всяка година представя над 90 игрални филма от световната филмова листа.

Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“ е основан през 1993 г. Провежда се всяка година в продължение на седем дни, като началото му е в последния петък на август. Организатор е Фестивалният и конгресен център – Варна.

Години наред МФФ „Любовта е лудост” е единственият международен кинофестивал, провеждащ се в България, после – единственият с конкурс за игрални филми. Днес той е доайенът на международните кинофестивали в България, една от визитните картички на българската култура в световен мащаб.

Ежегодно между 50 и 60 игрални филмови заглавия влизат в програмата на фестивала, която включва конкурс, панорами на филми, отличени на най-престижните кинофестивали в света, на най-горещите предстоящи хитове, на отделни автори, школи, течения и национални кинематографии, ретроспективи на българското кино. Над 200 са гостите му годишно, включващи елита на българското кино и изтъкнати чужди творци, кинокритици и киножурналисти.

Тази година фестивала започва на 23 август и ще продължи до последния ден на месеца. Ще имате възможност да гледате над 50 филма, разделени в основна конкурсна програма и младежка. Сред пълнометражните заглавия са българските „Обичамте,Бойдин!“, „Танго в тунела“, както и финландския „Цигуларката“, аржентинския „Джулия и лисицата“ и още много филми от Русия, Канада, Индонезия.

Ще бъдат показани и късите български филми „Концерт за кларинет и оркестър“, „Seen“. Не пропускайте и документалния филм „Формулата на Тео“ – история за Теодосий Теодосиев, който през последните 40 години се е отдал на мисията да създава таланти в областта на физиката.

Част от международното жури тази година са британския актьор Александър Перкинс, актрисата и режисьор Чийдем Сезгин,  румънския театрален и филмов критик  Илеана Пернес Даналаче, а председател е известния български продуцент и режисьор Виктор Чучков – син.

Освен филми, ви очакват и интересни съпътстващи събития – ученическа работилница за киносценаристи, пресконференции.

Събитията са в залите на Фестивалния и конгресен център – Зала № 1 (1000 места), зала „Европа“ (250 места), зала „Пресцентър“(120 места), зала „Кафе-театър“ (100 места).

 

Вижте пълната програма на фестивала тук:

http://loveisfolly.com/filmi-2019/

Recommended Posts