След някои неособено очарователни български предложения от първата половина на 2019 г. изглежда, че есента е сезонът, когато ще имаме повече поводи за гордост от киното у нас. Освен драма, в календара ни очаква малко комедия и романтика, за която не ни остава друго, освен да подкрепим с билети и стискане на палци да бъде сполучлива.

„Далеч от брега“

Филмът на Костадин Бонев вече беше част от програмата на фестивали като „Киномания“ и „София Филм Фест“, но от септември 2019 г. би трябвало да започне по-широкото му разпространение в кината у нас. Лентата е по мотиви от романа на Евгений Кузманов „Чайки далеч от брега“, който отправя сатиричен поглед на тоталитарния режим. В центъра на историята е театралният режисьор Злати Братоев, изпратен да работи в провинцията, където опитите му да постави своя нова пиеса се сблъскват с капризите на актьорската трупа, театралния директор и партийния комитет. „Далеч от брега“ събира пред камерата Пенко Господинов, Йоана Буковска-Давидова, Стефан Вълдобрев, Жорета Николова и много др.

Премиера: 13 септември*

„Писма до Антарктида“

Диана е майка на 8-годишния Ники и се опитва да запълни липсата на баща му, който е на експедиция в Антарктида. Момчето обаче все по-трудно се справя с отсъствието на татко си, а жената не може да поддържа лъжата безкрайно. В главната роля е Ирмена Чичикова, а Симеон Ангелов прави дебюта си като неин син. Режисьор на „Писма от Антарктида“ е Станислав Дончев, който е сред продуцентите на „Дъвка за балончета“. Във филма, който е по кината от 11 октомври, ще гледаме още Диана Димитрова („Откраднат живот“), Мая Бабурска и др.

Премиера: 11 октомври*

„Завръщане“

Четвъртият филм на Ники Илиев ни среща с няколко приятели, които се опитват да спасят къщата от детството си. За целта те ще трябва отново да станат отбор и да се класират в състезание, а спомените от ученически години ще усложнят живота им. „Завръщане“ е заснет в красивия Пловдив и изглежда като следващата позитивна доза, която ще ни усмихне и напомни за пътуването към себе си. Филмът събира Бойко Кръстанов, Орлин Павлов, Александър Кадиев, Искра Донова, Евелин Костова, Диляна Павлова и дори Стефан Данаилов.

Премиера: 18 октомври*

„В кръг“

Стефан Командарев отново разказва истории в движение с втория филм от планираната си трилогия. След „Посоки“, който разгледа живота на таксиметровите шофьори у нас, „В кръг“ насочва внимание към полицаите. Лентата вече взе две награди от фестивала в Сараево – „Сърцето на Сараево“ за най-добра актриса за Ирини Жамбонас и Награда Cineeuropa за изключително постижение в европейската аудиовизуална култура. На линия отново е екипът от предишния филм на Командарев – Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Васил Василев-Зуека, Асен Блатечки и др.

Премиера: 8 ноември*

„Доза щастие“

След като режисира няколко късометражни и един документален, Яна Титова е готова с първия пълнометражен филм. „Доза щастие“ се основава на действителна история от романа „Падение и спасение“ на Весела Тотева, която описва борбата си с наркотичната зависимост. Главната роля се изпълнява от дъщеря ѝ Валентина Каролева, а в емоционалния филм участват още Димитър Николов, Ирмена Чичикова, Александър Алексиев, Лидия Инджова, Иван Бърнев и др.

Премиера: 8 ноември*

„Диви и щастливи“

Новият филм на Мартин Макариев („Вила Роза“, „Привличане“) проследява две жени, които ще трябва да загърбят монотонния си живот, когато по стечение на обстоятелствата се налага да бягат от полицията. Докато Боряна и Мила се справят с предизвикателствата извън закона, двете ще повярват в себе си и способността да сбъдват мечтите си. Амбициозният проект е сниман в София, Варна, Велико Търново, Русе и вече е продаден за международно разпространение. Освен Яна Маринова и Лиуза Григорова в главните роли, „Диви и щастливи“ събира още Дария Симеонова, Александър Сано, Калин Врачански, Явор Бахаров и др.

Премиера: 29 ноември*

Автор:

Източник: 

Recommended Posts