Общо 52 филма – 20 нови пълнометражни български филма и копродукции с българско участие и 25 късометражни ще бъдат показани във Варна, някои от тях за първи път в България. 13 филма участват в пълнометражния конкурс и 17 в късометражния. Много от тях идват с награди и участия на най-големите кинофоруми – Карлови Вари, Сараево, Локарно, Сан Себастиян, Торонто и др.

Две професионални журита с международно участие ще оценяват филмите на „Златна роза“. Журито за пълнометражни филми е с председател режисьора Милко Лазаров, чийто филм „Áга“ е миналогодишният носител на наградата „Златна роза“ и беше избран за българското предложение за наградите „Оскар“ за чуждестранен пълнометражен филм тази година. Членовете са операторът Емил Христов, носител на 3 награди „Златна роза“, актрисата и кастинг директор Жорета Николова, италианката Рената Санторо – селекционер на програмата „Дни на авторите“ на най-стария кинофестивал в света – Венеция и Хървойе Хрибар – режисьор, сценарист и продуцент от Хърватия.

Късометражното жури е с председател режисьора Андрей Паунов, актрисата Ана Вълчанова и кинокритичката от Япония Йошико Минекава.

кадър от филма „Лалета, любов, чест и колело“

Отварянето на фестивала към европейски партньорства продължава. Тази година ще бъдат представени две чуждестранни програми – „Рома Лацио подкрепя киното“ и „Балкански фокус“, всяка с по три филма. „Рома Лацио подкрепя киното“ представя филми, финансирани от Фонда. Програмата се показва със съдействието на международния кинофестивал Кастели Романи. Един от тези филми ще бъде и филмът на откриването – „Лалета, любов, чест и колело“, копродукция Холандия/Италия/Канада, реж. Мике ван Дийм, с участието на Джанкарло Джанини.

Някои от най-интересните заглавия, които ще се състезават в конкурсната програма за пълнометражни филми са наградените „Котка в стената“ на дуото Весела Казакова и Мина Милева, „Прасето“ на режисьора Драгомир Шолев и „Снимка с Юки“на Лъчезар Аврамов. Също така, ще имате възможност да наваксате, ако не сте успели да гледате в последните месеци популярния дебютен филм на Мариян Вълев – „Лошо момиче“.  Част от селекцията е и новият филм на Стефан Командарев „В кръг“.

От акцентите в конкурсната късометражната програма тази година са седемте късометражни филма, създадени като вдъхновение от града на тепетата Пловдив и обединени в един пълнометражен филм-омнибус „7“. Това филмите на режисьорите Ралица Петрова (“Better nature”), Христо Симеонов („Нина”), Димитър Кутманов („Дом”), Любомир Младенов („Съвсем като мен”), Павел Г. Веснаков („Химера“), Николай Тодоров („Изчезващ вид”) и Петър Вълчанов и Кристина Грозева („Дует”)

кадър от филма „Котка в стената“

Технологията „Вертикално кино“ ще бъде представена за първи път в България във Фестивален и конгресен център Варна в рамките на фестивала „Златна роза“. Представянето ще се състои на 28 септември от 11.00 часа в зала „Европа“ с участието на г-н Лучано Совена, председател на Комисията за кино Рома Лацио, г-н Марко ди Стефано, президент на международния кинофестивал Кастели Романи и италиански продуценти.

37-ият фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ започва на 27 септември и приключва на 4 октомври 2019 г. Фестивалът се провежда във Фестивален и конгресен център Варна. Организатор е Националният филмов център с подкрепата на община Варна.

Вижте повече на  zlatnaroza.bg

Recommended Posts