Започна седмицата на руското кино, която ще се проведе от 23 до 31 октомвр в  София и Пловдив. Организаторите на филмовата седмица са: Министерството на културата на Руската Федерация, Посолството на Руската Федерация в България, Представителството на Россътрудничество в България – Руският културно-информационен център в София, продуцентската компания „Fest-Film“ и компанията „Вяст плюс“.

Трейлър на „Бик“, реж. Борис Акопов

Проектът се реализира като част от честването на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия, целите му са развитие на международното културно сътрудничество и укрепване на двустранните отношения в областта на киното. И тази година филмовата седмица ще запознае софийските и пловдивските зрители с многостранната руска култура, като в рамките на Седмицата се предвиждат: тържествено откриване, прожекции на най-новите руски филми, срещи с изтъкнати руски кинодейци.

Трейлър на „Вечният живот на Александър Христофоров“, реж. Евгений Шелякин

В програмата на събитието са включени прожекциите на руски филми, произведени през последните две години: „Бик“ (режисьор Борис Акопов, 2019), „Вечният живот на Александър Христофоров“ (режисьор Евгений Шелякин, 2018), „Керосин“ (режисьор Юсуп Разиков, 2019), „Любовници“ (режисьор Елена Хазанова, 2019), „Трудностите на оцеляването“ (режисьор Евгений Торес, 2019), „Чернова“ (режисьор Сергей Мокрицки, 2018), „Аз отслабвам“ (режисьор Алексей Нужний, 2018).

В „Седмицата на руското кино – 2019“ ще участват известни руски режисьори и артисти, сред които: Борис Акопов – режисьорът на филма „Бик“, Никита Волков – изпълнителят на главната роля във филма „Чернова“, Евгений Торес – режисьорът на филма „Трудностите на оцеляването“ и други.

Трейлър на „Керосин“, реж. Юсуп Разиков

Церемонията по тържественото откриване на Седмицата в София се състоя на 23 октомври в Голямата зала на Руския културно-информационен център (ул. Шипка, 34). Филмите от програмата ще се прожектират в РКИЦ от 23 до 29 октомври.

В град Пловдив откриването на Седмицата ще се проведе на 25 октомври в Дома на киното „Lucky“ (ул. У.Гладстон, 1), а филмите от програмата ще се прожектират от 25 до 31 октомври.

Специално за българските зрители всички филми, подбрани за „Седмицата на руското кино – 2019“, са с български субтитри.

Източник: IMPRESSIO.DIR.BG

Recommended Posts