Това е вторият пълнометражен филм на режисьорката Светла Цоцоркова след „Жажда“.

Български филм получи специален диплом в програмата „Нови режисьори“ на 67-ия кино фестивал в Сан Себастиан, съобщиха от „Арт фест“, цитиран от БТА.

„Сестра“ е вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова, но започва пътя си като проект на „София мийтингс“, в рамките на фестивала „София филм фест“. Лентата бе подкрепена и от фестивалите в Арас – Франция, Солун – Гърция, Хонконг – Китай.

Историята проследява живота на момиче, чиито трагикомични лъжи са на път да унищожат света на семейството й. В главната роля е младата Моника Найденова, откритие на Цоцоркова от дебюта й „Жажда“.

Кадър от филма „Жажда“, реж. Светла Цоцоркова

В останалите роли са Асен Блатечки, Валентин Ганев, Елена Замяркова, Иван Савов, Светлана Янчева. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма, който е копродукция с Катар.

„Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките, уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора – теми, които са познати на всеки от нас“, пише списание Variety.

„Вторият пълнометражен филм на Цоцоркова е доказателство за нейния талант и способности да пресъздава отношения между членовете на едно семейство, обусловени от средата, в която живеят“, е коментарът в Cineuropa.

Recommended Posts