Холивудските продукции са една истинска Страна на чудесата.

Там в спалнята си всеки използва специални Г-образни завивки, които стигат до раменете на жените, но едва до кръста при мъжете, а всеки случаен компютър е достатъчно мощен, за да се хакне НАП, НАСА, ЦРУ и други важни институции.

Свикнали сме с тези клишета и ги подминаваме с усмивка, без да предполагаме, че има още куп небивалици във филмите, които обаче приемаме за истина.

Мнозина смятат, че само няколко капки хлороформ са в състояние да приспят човек за секунди, макар че в действителност този химикал не е чак толкова чудодеен. Можете ли напълно незабелязано да убиете човек, ако пистолетът ви е със заглушител? Не съвсем…

Има още редица неточности, които не забелязваме и не отчитаме като невъзможни. Полицаите в САЩ задължително декламират правата на задържания, още докато му слагат белезници

Освен това във филмите и сериалите провинилият се има правото само на едно телефонно обаждане – поредна измислица. В повечето случаи арестантът има право на повече позвънявания, стига да не злоупотреби с тази си свобода.те, нали така? В реалния живот силите на реда обикновено прочитат правата на арестувания чак в ареста.

Вентилационните шахти са достатъчно широки, за да мине човек

В доста холивудски филми виждаме как героят се крие във вентилационните шахти и се провира из тях – трудно, но все пак успешно. Освен това отворът на шахтите винаги се оказва на удобно за актьора място и отново е удобен за провиране.

Истината е, че тези вентилационни системи са далеч по-тесни, както и капаците, които ги затварят. Невъзможно е голям човек, особено мускулестите мъжаги, които обикновено ги ползват, да се промъкне през такава шахта.

Астероид може да унищожи Земята всеки момент

Помните ли „Армагедон“? Ами „Смъртоносно влияние“? Или пък „Денят на Страшния съд“? От тях става ясно, че във всяка една секунда сме заплашени изведнъж отнякъде да дойде огромен астероид и да унищожи Земята, заедно с цялото човечество.

Всъщност в реалността не сме напълно застраховани от подобен развой на събитията, но науката е на наша страна и ни помага да избегнем подобен Апокалипсис. Астрономите имат сравнително точни данни какво ще премине покрай планетата ни в следващите около 100 години. Дори и даден обект да ни заплашва, имаме време, за да разработим технология за справяне с него.

Пираните ще ви изядат в момента, в който влезете във водата

В доста филми начело с „Пираня“ и „Пираня 2“ има подобни сцени – човек по една или друга причина се озовава във вода, пълна с кръвожадни пирани, които го разкъсват за секунди с острите си зъби. Филмите представят тези риби като жестоките зомбита на морето, които се хранят с човешка плът.

Да, пираните са хищни и са снабдени с наистина опасни зъби, но освен това са и страхливи. Те със сигурност биха се отдръпнали уплашено, ако нещо с размерите на човек изведнъж се появи във водите около тях. Засега няма данни за хора, умрели от нахапвания от пирани.

Акулите надушват кръв от километри

Ето още едни обитатели на морския свят, които Холивуд невинаги представя коректно. Във филми като „Челюсти“ акулите имат феноменален усет за човешката кръв и по него се ориентират бързо към жертвите си. В някои случаи на екрана е необходима едва капка кръв, за да привлече опасния хищник.

Акулите наистина имат добро обоняние, но не чак толкова добро, особено в солените води на океана. Така че не, те не могат да надушат капка кръв от километри.

Човек затъва и умира в плаващите пясъци

Ето още една драматична ситуация от приключенските и екшън филми – героят попада в плаващи пясъци и докато се обърне, вече е затънал до шия в тях или дори е напълно погълнат. Дори легендарният Беър Грилс има в предаването си урок как да се отървете от плаващите пясъци, значи трябва да са наистина опасни, нали?

Всъщност плаващите пясъци са доста плътни като структура и за човек е трудно да потъне дотолкова в тях, че да се удави. Ако се движи предимно хоризонтално, всеки може лесно да се измъкне и да оцелее.

Лазерните лъчи на охранителните системи са видими

В „Бандата на Оушън 2“ има знаменита сцена с актьора Венсан Касел, който благодарение на ловък и изкусен танц успява да прескочи лазерните лъчи на охранителната система и да открадне безценно яйце на Фаберже.

Такива охранителни системи съществуват, но не са особено често срещани. По-важното е, че лазерните лъчи са невидими с просто око.

Гранатите се активира лесно със зъби

Още една до болка позната сцена от редица военни, а и не само военни филми. Смелчагата хваща гранатата, драматично дърпа скобата със зъби и мята, преди да се е взривила. В действителност се изискват зъби и челюсти от стомана, за да се случи нещо подобно.

Гранатите са пълни с шрапнели и/ или взривно вещество, предвидени да нанасят сериозни поражения и даже смърт, което означава, че не са никак лесни за активиране. Така че в повечето случаи след издърпването на скобата със зъби ще ви е необходимо спешно посещение при зъболекар за изработка на протези.

Заглушителят прави стрелбата напълно безшумна

Джеймс Бонд и доста други филмови герои карат зрителя да мисли, че когато пистолетът е със заглушител, стрелбата ще е напълно тиха и незабележима. Така герои като Агент 007 се измъкват безпрепятствено, след като са използвали оръжието си.

Само че заглушителят успява да притъпи само тази част от звука, която идва от експлодиращите газове в пистолета. Куршумът обаче продължава да се движи със свръхзвукова скорост, която няма как да остане безшумна. В такива случаи звукът е подобен на изстрелването на тапата от шампанско или на по-шумно затваряне на вратата на автомобила – приглушен е, но не и напълно неуловим.

Стрелбата с два пистолета ви гарантира да смажете противниците си

Само погледнете Крисчън Бейл в „Еквилибриум“ – хванал по един пистолет във всяка ръка и поразяващ всичко живо по пътя си. Подобни сцени има в „Мистър и мисис Смит“, „Блейд: Тринити“ и къде ли още не. Така започваме да мислим, че това е правилният подход да нанесеш възможно най-много щети на противниците си.

Всъщност стрелянето с две ръце едновременно е доста непрактично и минимизира шансовете за точна стрелба. Колкото и добра координация да имате, тя е неприложима в този случай, така че ако по някаква случайност се окажете в ситуация, в която имате два пистолета и злодей срещу себе си, вземете едното оръжие и стреляйте само с него.

Източник: WEBCAFE.BG

Recommended Posts