На 5 октомври се състоя откриването на кино-литературния фестивал CineLibri 2019, който ще спродължи до 20 октомври в София и още седем български града – Варна, Пловдив, Бургас, Габрово, Велико Търново, Търговище и Стара Загора.

Даниел Алфредсон, Гарард Конли, Рик Дъгдейл, Лоренцо Силва и А. Б. Йехошуа бяха само част от гостите на откриването на петото издание на кино-литературния фестивал CineLibri 2019. Събитието започна с пърформанс с участието на Мила Роберт, Денис Попстоев и Георги Пеев, както и прожекция на последния филм на режисьора Роман Полански – „Офицер и шпионин“.  Лентата получи голямата награда на журито във Венеция и награда FIPRESCI, а прожекцията в България ще бъде една от първите след фестивала във Венеция.

кадър от филма „Заличено момче“, реж. Джоуел Еджъртън

Тази година кино-литературният фестивал Cinelibri 2019 е подготвил интересна програма, в която влизат филмови заглавия от целия свят, включително – Южна Америка и Азия. Фестивалът има за свой слоган „Петото измерение“ – връзка не само с петата годишнина от началото му, но и с представата на Хорхе Луис Борхес за рая – шестоъгълна библиотека. Шестоъгълникът според физиката пък изразява именно петото измерение.

Председател на журито на конкурсната програма на фестивала е известният актьор Кристоф Ламбер, като тази година има и конкурс за късометражно кино, в който ще можем да видим много интересни заглавия, включително – анимационни.

кадър от филма „Невидимият живот на Еуридисе Гузмао“, реж. Карим Аинуз

Сред съпътстващите фестивала събития тази година има и няколко гала вечери, в които с филмови прожекции и коктейл ще бъдат отбелязани кинематографиите на Израел, Ирландия, Испания, Германия, Франция, Швеция, Япония и Унгария.

В програмата влизат още документални филми и такива, представени съвсем скоро за първи път на големи фестивали.

Българската публика ще може да се срещне още с израелския писател А. Б. Йехошуа, испанския автор Лоренцо Силва, авторът на „Заличеното момче“ Гарард Конли, шведския режисьор Даниел Алфредсон, екранизирал две от книгите от „Милениум“ , продуцента Рик Дъгдейл и португалския режисьор Рита Азведо Гомес.

кадър от филма „Брит-Мари беше тук“, реж. Тува Новотни

Вижте цялата програма на фестивалаи следете всички събития на сайта: cinelibri.com

Източник: webcafe.com

Recommended Posts