Анимационният филм „Физика на тъгата“ на режисьора Тео Ушев попадна в краткия списък с 10 заглавия, които ще се борят за номинация за „Оскар“ в категорията „Най-добър късометражен анимационен филм“.

Това означава, че анимационният проект, който е по едноименния разказ на писателя Георги Господинов, е с една идея по-близо до златната статуетка. Само 5 от 10-те заглавия ще получат официална номинация и ще се борят за отличието, което ще бъде връчено на 10 февруари.

„Физика на тъгата“ е проект, по който Ушев работи от няколко години. Анимационният филм е с продължителност 27 минути.

От американската Академия на филмовите изкуства и науки разкриха подобни кратки списъци в 9 категории, включително и в тази за „Най-добър международен филм“, доскоро позната като „Най-добър чуждоезичен филм“.

За съжаление, българското предложение за „Оскар“ в тази категория – филмът „Ага“ на режисьора Милко Лазаров, не е сред 10-те, които продължават напред в надпреварата за същинските номинации.

Там обаче изненадващо намира място предложението на Северна Македония „Honeyland“. Дори да бъде номиниран за отличието обаче, той ще има сериозна конкуренция. Сред 10-те в краткия списък попадат и новият филм на Педро Алмодовар „Болка и слава“, както и южнокорейският „Паразит“, който се очертава като фаворит за оскара.

Другите категории, за които вече има кратки списъци с 10 борещи се за номинации, са пълнометражен документален филм, кратък документален репортаж, грим, късометражен филм, визуални ефекти, оригинална песен и музика.

Източник: webcafe.bg

Recommended Posts