Той бе всеки от нас – най-харизматичното лице на българското кино и театър

И преди да си отиде от този свят, по време на боледуването му, ние – целият български народ – редовите зрители, се тревожехме за състоянието му, страхувахме се от лошата новина, която така или иначе, се очакваше, и дойде!…

В „Следите остават“ (1956) на Петър Б. Василев (Снимка: „Книгомания“)

Днес е време да склоним глава и да си дадем сметка защо изпитвахме тези чувства?! Защо се безпокояхме за този човек, като за много близък, като за роднина?

Стефан Данаилов не беше просто актьор – добър актьор и добър преподавател – той беше емблема на българското кино в годините на най-големия му възход, и личност, гражданин – в годините на най-противоречивите ни духовни трансформации по време на Прехода.

С Георги Калоянчев и Невена Коканова във филма „Инспекторът и нощта“ (1963), режисьора Рангел Вълчанов, по сценарий на Богомил Райнов (Снимка: „Книгомания“)

Той бе от малкото примери на доблест – човек, който при всякакви обстоятелства остана достолепен – непоклатим и неотстъпващ от професионализма си, от идеите си и от Божията чест да остане добър човек.

С Пепа Николова и Асен Кисимов в „Понеделник сутрин“ (1966) на режисьорите Ирина Акташева и Христо Писков (Снимка: „Книгомания“)

Затова го обичахме! Той беше нещо като жалон по пътя на живота, който живеехме редом с него. И в личните му снимки, и в кадрите от филми, се оглежда времето – общото ни време в живота на България. За един повече, за друг по-кратко, но за всеки българин Стефан Данаилов беше част от този наш живот. И сега, когато си отиде, си дадохме сметка колко важен човек ни е напуснал!…

С Григор Вачков в „На всеки километър“ на режисьорите Любомир Шарланджиев и Неделчо Чернев (Снимка: „Книгомания“)

С Виолета Гиндева в „Князът“ (1970), режисьор Петър Б. Василев (Снимка: „Книгомания“)

С Катя Паскалева в „Иван Кондарев“ (1974), режисьор Никола Корабов (Снимка: „Книгомания“)

В „Дами канят“ (1980)

2015 г. Стефан Данаилов с Аскеер за цялостно творчество (Снимка Bulfoto)

Декември 2017 г. Над 700 гости уважиха премиерата на „Романът на моя живот“ в Народния театър „Иван Вазов“ – дълго чаканата автобиографична книга на Стефан Данаилов, написана в съавторство с журналиста Георги Тошев, издадена от Книгомания (Снимка: BulFoto)

Колаж: Юлиян Илиев

Източник: Impressio.dir.bg

Recommended Posts