Карта Master Pass дава пълен достъп до прожекциите на фестивала в кината „Люмиер лидл“ и Дом на киното

И през 2020-а година НДК ще бъде домакин на единствения по рода си в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство Master Of Art. Петото издание на фестивала, който набира все по-голяма популярност, ще се проведе от 9-и до 30-и април 2020-а година. По традиция стартът му и тази година ще бъде с премиера на българско заглавие. Този път това е дебютният документален филм на оператора и режисьора Емил Христов – „Прегръдката“, който зрителите ще видят в кино „Люмиер Лидл“ в първия ден на фестивала в 18:30 часа.

„Прегръдката“, Източник: Пресцентър НДК

Официалното откриване на фестивала пък ще е от 20:00 часа отново в кино „Люмиер Лидл“, с френския документален филм „Жан-Пол Готие: шантав и шик“, посветен на „модното шоу на изродите“ на ексцентричния дизайнер Жан-Пол Готие в прословутото вариете „Фоли Бержер“.

Филмът разказва за 6-месечната подготовка на спектакъла „Fashion freak show“, чиято премиера бе на 2 октомври 2018 г. Той бе ретроспективен поглед към 40-годишната кариера на дизайнера, за когото е израза „ужасното дете на модата“.

Прочут сред киноманите с работата си по костюмите на „Петият елемент“ и „Готвачът, крадецът, съпругата му и нейния любовник“, както и сред поп феновете за сутиена-конус на Мадона, Готие се слави и с вмъкването на мечета или садо-мазо мотиви в своите дрехи. Шоуто отдава почит и на историята на самото вариете „Фоли Бержер“: поклон пред легендата от 20-те години Жозефин Бейкър и нейната иконична пола от банани, този път инкрустирана с кристали „Сваровски“.

Източник: Пресцентър НДК

Още една българска премиера са предвидили организаторите на фестивала – на новия филм на Найо Тицин „Стихията Медея“. Прожекцията на филма е планирана за 11 април от 18:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.

На 15 април от 20:00 ч. фестивалът ще отбележи Световния ден на изкуствата с документалния филм „Творбите на Леонардо“ на британския режисьор Фил Грабски, познат в България с филмите „Аз, Клод Моне“ и „Микеланджело – любов и смърт“.

В галерията на фестивала от велики личности на изкуството, белязали своето време, се нарежда и испанският режисьор Луис Бунюел. Ценителите на седмото изкуство ще видят българската премиера на филма „Бунюел в лабиринта на костенурките“ (реж. Салвадор Сима), който спечели Европейската филмова награда за 2019-а в категорията Най-добър анимационен филм. С него Master Of Art ще отбележи 120 години от рождението на великия испански режисьор, а прожекцията на филма ще бъде на 22 април в кино „Люмиер Лидл“ от 20:00 часа.

Източник: Пресцентър НДК

Предварителната продажба на билети за тези прожекции започна още в седмицата преди Коледа на билетните каси на НДК и онлайн на http://www.tickets.ndk.bg. Цената на билетите за всяка от прожекциите е 8 лв., а за учащи и пенсионери – по 6 лв.

За най-верните почитатели на фестивала организаторите са предвидили и предварителна продажба и абонаментни карти MASTER PASS, които дават достъп до прожекции на филмите от програмата на фестивала в кино „Люмиер Лидл“ и Дом на киното. Един MASTER PASS за 2020 г. е на цена 48 лв., а за учащи и пенсионери – 36 лв.

 

БИЛЕТИ

Билети за „Прегръдката“ може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн ТУК

Билети за „Жан-Пол Готие: шантав и шик“ може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн ТУК

Билети за „Стихията Медея“ може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн ТУК

Билети за „Творбите на Леонардо“ може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн ТУК

Източник: Impressio.dir.bg

Recommended Posts