Skip to content

Петте най-награждавани български филма по кино фестивали през 2019

Изминалата година беше една от най-значимите в историята на българското кино досега. Освен десетките заглавия и рекордният брой зрители, някои от филмовите ленти, които имахме възможността да гледаме през 2019 г., бяха отличени на едни от най-престижните световни форуми. 

Вижте кои са най-награждаваните нови български филми:

СЕСТРА

Вторият пълнометражен филм на режисьорката Светла Цоцоркова „Сестра“ беше отличен със специален диплом в раздел „Нови режисьори“ на престижния Международен фестивал в Сан Себастиан. През 2015 г. българката участва в същата конкурсна програма с първата си лента „Жажда“. За всички 67 издания на фестивала, едва пет пълнометражни филма на български режисьори са били селектирани в този конкурс, като два от тях са именно на Светла Цоцоркова.

Филмът започва пътя си като проект на София Мийтингс в рамките на София Филм Фест и е подкрепен от фестивалите в Арас, Солун и Хонконг. „Сестра“ е продукция на „Омега Филмс“ и „Фронт филм“ в копродукция с Катар.

Софийската премиера на „Сестра“ ще бъде в конкурсната програма на 24-ия София Филм Фест.

В КРЪГ

Световната премиера на филма „В кръг“ се случи на 18 август като част от основната конкурсна програма на 25-тото издание на кинофестивала в Сараево. Именно на този престижен форум, в съревнование с над 50 международни заглавия, екипът на българската продукция извоюва две от шестте фестивални награди за пълнометражни филми:

 •  „Сърцето на Сараево“ за най-добра актриса на Ирини Жамбонас „за дълбоко и многопластово изпълнение, за детайлност и прецизност, на което не можем да не повярваме“;
 • Награда CINEUROPA за „Изключително постижение в европейската аудиовизуална култура. Филмът се отличава не само с безспорните си артистични качества, но и промотира идеята за европейски диалог и интеграция“.

На 57-то издание на Международния фестивал в Хихон, Испания, в конкуренция с още 18 филма от цял свят в основната конкурсна програма, Ирини Жамбонас беше отличена с награда за най-добра актриса.

ИРИНА

Дебютният пълнометражен филм на режисьорката Надежда Косева „Ирина“ беше отличен с над 20 международни признания, като част от тях са за най-добра актриса за превъплъщението на Мартина Апостолова в главната героиня. Именно с младата актриса е свързана голямата новина от последните седмици – тя беше една от десетте избрани за „Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале 2020. Журито аргументира своя избор с това, че Мартина Апостолова „пресъздава своята героиня с архетипна сила, поразяваща публиката навсякъде по света„.

„Ирина“ попадна и сред шестте номинирани филми за т.нар. европейски Оскари – в категорията „Европейско откритие (European Discovery – Prix FIPRESCI)“. Номинациите се определят от Европейската филмова академия и EFA Productions.

Сред важните световни отличия, които си извоюва екипът на българската продукция, са:

 • Най-добър филм и Наградата на публиката на 14-ия Фестивал на югоизточното европейско кино в Лос Анджелис;
 • Награда за режисура на 16-ия международен кинофестивал „Skip City“ в Япония;
 • Награда за най-добра актриса на Международния филмов фестивал в Тбилиси;
 • Награда за най-добър дебютен филм и Награда за най-добра актриса на 28-ия Фестивал за източноевропейско кино в Котбус, Германия;
 • Награда за най-добър филм „Златна сова“ на 16-о издание на Международния фестивал в Тирана;
 • Призът на Екуменическото жури за Надежда Косева и Специалната награда на журито за Мартина Апостолова на 34-ия Филмов фестивал във Варшава.

БАЩАТА

През 2019 „Бащата“ спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино – „Кристален глобус“ за най-добър филм на 54-то издание на Международния филмов фестивал в Карлови Вари.

Филмът пожъна успехи и на други важни форуми и извоюва:

 • Голямата награда на 17-о издание на фестивала в Тирана„Златна сова“ за най-добър филм;
 • Наградата за режисура и Наградата на публиката на Международния филмов фестивал в Сахалин, Русия;
 • „Гран при“ за най-добър филм, Наградата на публиката и Наградата на младежкото жури на юбилейното 20-о издание на фестивала в Арас, Франция.

Предишните два филма на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов – „Урок“ и „Слава“ също се радват на голям международен интерес и арсенал от престижни кино отличия. Българските зрители ще имат възможността да гледат „Бащата“ през април тази година.

АГА

Българското предложение за „Оскар“ през изминалата година беше филмът „Ага“ на режисьора Милко Лазаров. За съжаление, той не достигна до номинация, но получи над 40 международни отличия от различни форуми.

Операторът на филма Калоян Божилов беше отличен с престижната Награда за операторска работа „Златната арка“ на международния форум „Изток и Запад“ в Москва. Отличието е споделено с Лукас Зал, операторът на „Ида“ и „Студена война“, който е носител на две номинации за Оскар.

Ето и част от другите отличия, които „Ага“ си заслужи:

 • Отличието „Пилар Миро“ за най-добър нов режисьор на първи или втори филм, както и Green Spike Award за филм със специално отношение към опазване на природата на престижния 63-ти Международен кинофестивал в испанския град Валядолид;
 • Награда за най-добър филм в селекцията „Седмица на критиката“ на 40-ия Международен филмов фестивал в Кайро;
 • Призът „Сърцето на Сараево“ за най-добър игрален филм на 24-ия Филмов фестивал в Сараево;
 • Наградата на публиката за най-добър филм на Международния филмов фестивал в Любляна;
 • Награда „Златен гарван“ и Специалната награда на журито за най-добър филм на Международния филмов фестивал на арктическия филм в Чукотка.

Лентата закри конкурсната програма на 68-я Международен кинофестивал в Берлин.

Тези престижни отличия са не само повод за гордост, но и разкриват потенциала на българското кино в неговото развитие и стремеж да се превърне във все по-разпознаваемо в световен мащаб.

Recommended Posts