fbpx
 

ТИХО, ФИЛМЪТ ЗАПОЧВА: Военният епос „1917“ – емоция и визуално зрелище като за „Оскар“

Имате повиквателна – да се запътите към най-близкото кино и да гледате военния епос „1917„, който е вероятно най-добрият филм на изминалата година.

Поне на такова мнение са участниците в подкаста на Webcafe.bg за кино „Тихо, филмът започва“. Четвъртият сезон започва с брой, посветен на филма на Сам Мендес за Първата световна война.

Отрядът, който е впечатляващо единодушен за качествата на „1917“, е в състав Драго Симеонов, Зузи Аспарухова, Влади Апостолов и редник Павел Симеонов – Пачето (когото не виждате на снимката горе, защото вече се е втурнал в атака).

„1917“ е история за двама британски войници на мисия да предотвратят атака, която би коствала живота на стотици техни бойни другари. Суперлативите за филма валят като снаряди в този брой на подкаста.

Режисьорът Сам Мендес и операторът Роджър Дийкинс представят филма под формата на един кадър – дори там, където налице е монтаж, зрителят не го забелязва. И именно това невероятно техническо постижение е сред темите на подкаста, в който става дума и за други филми в един кадър – като „Въжето“ на Хичкок и „Бърдмен“.

И четиримата участници в разговора са харесали „1917“ толкова много, че очакват той да грабне „Оскар“ за най-добър филм.

И още:

  • Кои други филми на Сам Мендес трябва да гледате – от Jarhead до „Път към отмъщение“;
  • Темата за войната в „Дюнкерк“ на Кристофър Нолан, „Пътища на славата“ на Стенли Кубрик и документалния „Те няма да остареят“ на Питър Джаксън;
  • Защо Драго се зарича, че ако „Паразит“ стане най-добър филм, ще си скъса членската книжка за Академията (след като си купи такава);
  • Правил ли е Къци Вапцаров филм в един кадър.

Рodcast

Тихо, филмът започва - един подкаст на Webcafe

Aко ви харесва и искате да слушате отново – абонирате се в: