Skip to content

Осем нови български филма, които си струва да видите

Тазгодишното издание на „София филм фест“ е с рекорден брой български премиерни заглавия в програмата си. Същевременно ще представи и някои от най-добрите за 2019 г.

Това не е случайно – през последните няколко години българското кино набира скорост и започва да привлича все повече любопитна публика към себе си.

Нещо повече – наградите от международни филмови фестивали се увеличават, а една от последните бе връчена само преди дни на актрисата Мартина Апостолова. Тя получи отличието „Европейска изгряваща звезда“ на фестивала „Берлинале“ в Берлин. Поводът е дебютната ѝ роля във филма на Надежда Косева „Ирина“, който получи международно признание.

А ето кои са и осемте филма, които ще бъдат прожектирани за първи път в софийските киносалони по време на „София филм фест“:

ДО ПОСЛЕДНИЯ КАПРИЗ

С този филм актьорът Иван Юруков прави своят режисьорски дебют.

Сюжетът разкрива историята на виртуозен цигулар, който решава да се оттегли от голямата сцена, за да се посвети на желанието си да изсвири съвършено „24 каприза“ на италианския композитор Николо Паганини, но не за публиката, а за себе си. Съдбата го среща с група момчета от планинско село, а тази среща ще преобърне живота им завинаги.

В актьорския състав са Георги Тенев, Стоян Младенов, Марти Тодоров, Пепи Тодоров, Иван Зикатанов, Милена Аврамова, Светлин Русев и Николай Димитров.

ПЕПЕЛ ВЪРХУ СЛЪНЦЕТО

Филмът представя историята на една хирургическа интервенция с неуспешен край. Случаят започва да разследва журналистка, която се впуска смело в разследването и търсенето на истината. Въпреки че това може да коства работата й, тя успява да сглоби пъзела около доктора, обвинен за лекарска грешка, като интервюира негови близки и колеги.

Режисьор на филма е Богомил Калинов. Участват Юлиан Вергов, Павел Попандов, Николай Станоев, Силвия Петкова, Анастасия Лютова, Ники Илиев и Ирини Жамбонас.

СЕСТРА

Сюжетът на филма разказва за живота на Райна, по-малката от две сестри, която често разказва измислени обстоятелства около живота си, за да й е по-интересно. След време обаче тези лъжи сериозно застрашават света на нейното семейство. В борбата за истината двете сестри разбират истината за майка си.

С филма режисьорът Светла Цоцоркова разказва за семейния живот и сестринската връзка, за уж невинните лъжи в едно семейство и затова как биха се преодолели противоречията, в които изпадат близки хора.

В ролята на Райна е младата актриса Моника Найденова, която е откритие на Цоцоркова от нейния пълнометражен дебют „Жажда“. В актьорския състав са още Асен Блатечки, Светлана Янчева, Елена Замяркова и Валентин Ганев.

БАЩАТА

Филмът вече е носител на една от най-престижните европейски фестивални награди „Кристален глобус“. Това е третият пълнометражен проект на Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Васил е художник, който внезапно губи жена си. Болката от загубата й го събира с неговия син Павел в един от най-тежките моменти в живота и на двамата. В същото време близка приятелка на починалата твърди, че тя не спира да й звъни по телефона.

Разплитането на възела от противоречиви контакти между баща и син протича на фона на смешно-тъжни картини от ежедневието. Свежият ироничен поглед на режисьорите и сценаристи към малките човешки „дефекти“ на участващите в действието внасят усещане за съпричастност към героите.

В ролята на сина е Иван Бърнев, а бащата играе Иван Савов.

ПЪТУВАЩО КИНО

Това е най-новият филм на режисьора Илия Костов. В него той събира на едно място проблемите на съвременното общество и културата му. Историята се развива около млад кинорежисьор, трима кинаджии и един стар кемпер. По инициатива на режисьора, завърнал се съвсем скоро от Америка, всички заедно предприемат авантюристично пътуване, което ще им помогне да започнат живота си начисто.

Във филма Катерина Евро, Любен Чаталов и Юри Ангелов си партнират с младия актьор Кристиан Макаров.

ПЕТЯ НА МОЯТА ПЕТЯ

Филмът е посветен на поетесата Петя Дубарова, но въпреки това той не е биографичен, казват сценаристите му Нели Димитрова и Валентина Ангелова. Сюжетът му се развива едновременно в миналото и в бъдещето, като разказва историята на две тинейджърки – Петя Монова и Петя Дубарова.

Съвременната героиня е поставена пред екзистенциални въпроси, за които трябва да намери отговор – как да се справи с разочарованието от любовта, дали трябва да продължи да се бори независимо от всичко, или ако остане на 17 години и запази своите идеали, ще се спаси от това да се превърне в скучен възрастен. Поставена между живота и смъртта, тя трябва да избере дали да остане жива или да последва своята любима поетеса.

Режисьор на филма е Александър Косев, а в актьорския състав са Алиса Атанасова, Александра Костова, Алена Вергова, Юлиян Вергов, Ясен Атанасов, Албена Павлова, Васил Банов. Много от участващите актьори са родени и свързани с Бургас – родния град на поетесата.

ДАНИ. ЛЕГЕНДА. БОГ.

Във филма на режисьора Явор Петкова главният герой Дани, изигран от Димо Алексиев, е бизнесмен и общински съветник, съгласил се да участва в епизод от английска документална поредица за пране на пари. Още в първия ден той обявява на журналистическия екип, че ще снимат пълнометражен филм, а той ще бъде главен герой, продуцент, сценарист и режисьор.

Неочаквани и срамни провали на два фронта мотивират Дани да докаже на света кой всъщност е той.

В ПРЕРЕКАНИЕ С ПЕРСОНАЛА НА БАНЯТА

Основната част от сюжета на филма е история за отношенията между брат и сестра. В него режисьорът Иван Черкелов представя неясните сенки на миналото, самотата, неразбирането и любовта. Потъналият в детските си спомени брат и умиращата му от рак сестра се откриват отново след години, усетили истинската си същност на човешки същества.

Основните роли във филма са поверени на Александър Трифонов, Силва Милковска и Иван Динев.

Източник: webcafe.bg

Recommended Posts