Съюзът на артистите в България представя документалната изложба „Жена със сто лица“, посветена на Катя Паскалева (1945-2002).

Експозицията може да бъде разгледана в Галерия на открито в градина „Кристал“ до 8 юни 2020 г.

Документалната изложба, която е традиционна част от Софийския театрален салон, тази година е посветена на 75-годишнината от рождението на харизматичната актриса Катя Паскалева и носи заглавието „Жена със сто лица“.

Катя Паскалева е родена на 18 септември 1945 г. в Петрич. Нейните съвременници я определят като личност с чудовищен талант, който смразява. Отговорна, работлива, отдадена, предана на своята професия, но и безкомпромисна в избора си на роли.

Катя Паскалева в „Козият рог“, реж. Методи Андонов

Звездата й изгрява със знаменитата роля на Мария в „Козият рог“ на Методи Андонов, а до края на живота си се снима в над 20 филма. Едни от най-ярките й театрални образи, които пресъздава, са на Албена в „Албена“ от Й. Йовков, Нина Заречная в „Чайка“ от А. Чехов, Вела във „Вампир“ от А. Страшимиров, Розалинда в „Както ви се харесва“ от У. Шекспир, Асусена в „Голямата печалба“ от Е. Кинтеро и др.

Катя Паскалева с Антон Горчев в „Козият рог“, реж. Методи Андонов

За изложбата са използвани документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на Съюза на артистите в България, Държавна агенция „Архиви“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Театър „София“ и Българска национална филмотека.

Изложбата се представя с подкрепата на Столична община.

Източник: impressio.dir.bg

Recommended Posts