24-тото издание на София Филм Фест (СФФ) все пак ще се проведе тази година, при това с две издания – лятно и есенно.

Най-големият международен кинофестивал в България трябваше да се състои през март, но 3 дни преди планираното откриване на 12 март беше отложен заради ситуацията около коронавируса. Месеците на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка са довели и до решението, с което организаторите излизат сега.

София Филм Фест Лято ще е изцяло онлайн в цяла България, с прожекции на открито и в Дома на киното в София.

Официалното откриване ще бъде на 25 юни в Платформа А6 на НДК с българската премиера на филма „Паразит“, който спечели 4 награди „Оскар“, включително за най-добър филм, „Златна палма“ в Кан и още над 200 отличия.

Част от програмата на СФФ ще бъде предложена онлайн. Тя включва около 80 филма, които ще са на разположение за определен брой гледания в рамките на малко повече от 3 седмици. Когато лимитът на определен филм бъде достигнат, ще се приема, че прожекцията е продадена и филмът вече няма да е достъпен за гледане.

Както отбелязват организаторите, с онлайн изданието си София Филм Фест се превръща във фестивал на цяла България, като ще даде възможност на зрители от цялата страна да гледат по-различно и авторско кино, което иначе може да бъде видяно само в рамките на подобно голямо събитие.

София Филм Фест Есен е предвиден за края на септември, като ще продължи до средата на октомври. Това издание ще се проведе в няколко софийски киносалона. То ще включва основно филми, които не присъстват в програмата на летния фестивал, сред които е и „Фарът“ на Робърт Егърс и „Мъртвите на умират“ на Джим Джармуш.

Освен това в есенното издание попадат и премиерите на българските документални филми от програмата на СФФ, както и игрални български премиери.

Тогава ще са и отложените гостувания в Бургас, Пловдив и Варна с прожекции в няколко киносалони, като фестивалът ще посети още няколко дестинации от пътуващото си издание, където публиката ще може да съпреживее емоцията от гледане на кино на голям екран.

През този период организаторите предвиждат фестивалът да посрещне някои от режисьорите, които бяха потвърдили участието си в мартенското издание. Всичко обаче зависи от епидемичната обстановка в страната, казват още от СФФ.

Източник: webcafe.bg

Recommended Posts