Тази година стартира инициативата „Чуй ме със сърцето“, чиято цел е да направи българското кино достъпно за глухите хора чрез субтитри на български език. През януари се състояха прожекции на 5 пълнометражни филма в София. Това бяха лентите „Воевода“, „Тилт“, „Слава“, „Възвишение“ и „Посоки“. За голяма част от глухата общност това е първо кино преживяване, свързано с българско заглавие.

 

Ето какво споделя Александър Иванов, председател на МОГА – Младежка организация на глухите активисти:

Като студент изучавах анимационно кино в университета, но там срещнах голямата пречка – не съм гледал българските филми, за да разбера повече за културата на българското кино, защото основната причина е липсата на субтитри. И сега… Доживях! От една страна се наслаждавам, защото вече разбирам какво говорят, както и какви звуци се чуват, благодарение на субтитрите. От друга страна чак сега започвам да гледам български филми. А можеше и да гледам по-рано, но нямах такъв шанс. Сега го получавам благодарение на „Чуй ме със сърцето“.

Тази кауза обединява усилята и желанието за достъпност на „Чуй ме със сърцето“, фондация „Заслушай се“, МОГА – Младежка организация на глухите активисти, МОСГБ – Младежка организация към съюз на глухите в България, фондация „Взаимно“ и фондация „Глухи без граници“.  В партньорство с платформата за българско кино noblink.bg и платформата за доброволчество „TimeHeroes“, се осъществи кампания за създаване на субтитри за късометражните филми от каталога на „NO BLINK“.  Включиха се общо 189 доброволци, които в момента работят по цялото съдържание от 107 продукции, за да бъде достъпно за глухите зрители.

В YouTube канала на „NO BLINK“ може да бъде намерен плейлист с 10 късометражни заглавия, които вече имат субтитри на български език. От екипа на платформата очакват с огромна радост да добавят обработени и всички останали, които до този момент са част от каталога, и обещават, че ще продължат добрата практика с всеки нов качен филм.

Всички замесени в проекта „Чуй ме със сърцето“ изразяват безкрайната си благодарност към доброволците, повярвали в общата кауза българското кино да достигне до повече зрители, както и за готовността да отделят от личното си време и енергия за реализирането на инициативата.

Recommended Posts