fbpx
 

Сараевският филмов фестивал ще се проведе онлайн заради Covid-19

На 26-тото издание на фестивала общо 49 филма се състезават за наградите „Сърцето на Сараево“

Тазгодишното издание на Сараевския филмов фестивал ще се състои онлайн заради пандемията от новия коронавирус в Босна, съобщиха днес организаторите, цитирани от ДПА и БТА.

Босна, която има около 3,3 милиона жители, често съобщава за голям брой нови случаи на Covid-19. През изминалите 24 часа бяха потвърдени 277 нови случая и шест смъртни случая.

Фестивалът от 14 до 21 август ще се състои изцяло онлайн, без нито едно събитие на място, посочиха организаторите.

Екипът на филма „В кръг“ на режисьора Стефан Командарев на Кинофестивала в Сараево миналата година, където актрисата Ирини Жамбонас спечели „Сърцето на Сараево“, а лентата бе отличена за изключително постижение в европейската аудиовизуална култура (Снимка: Sarajevo Film Festival)

Той ще може да се проследи онлайн на сайта ondemand.sff.ba, където посетителите ще могат да участват и в допълнителни събития, като разговори с авторите и презентации.

На 26-тото издание на фестивала общо 49 филма се състезават за наградите „Сърцето на Сараево“ в четири категории: игрален, документален, късометражен и студентски филм.

Сараевският фестивал – най-големият в региона – започна през 1995 г., когато босненската столица все още беше под обсадата на сръбските сили.

Градът беше обстрелван постоянно в продължение на 40 месеца по време на войната през 1992-1995 г.

Източник: Impressio.dir.bg