Вчера във Варна се проведе официалната церемония по случай откриването на 38-ото издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза”. За първа година националният кино форум ще има и свое онлайн излъчване – всички събития от програмата ще бъдат стриймвани на живо, а филмите ще могат да бъдат гледани след закупуване на билет. Ако и ти нямаш възможност да присъстваш физически в кино салона, но ти е любопитно да гледаш ново българско кино – последвай линка тук.

По време на фестивалната седмица екипът на NOBLINK.BG ще бъде част от вълнуващите събития и ще те потопи във фестивалните емоции. Последвай страниците ни във Фейсбук и Инстаграм за актуални включвания и новини!

Организаторите на „Златна роза” и тази година са подготвили богата програма от най-новите български игрални филми. В конкурсната програма за пълнометражни продукции са селектирани 19 филма, част от тях вече имали среща с многобройни зрителски аудитории, а други – дългоочаквани премиерни заглавия. Поради особената ситуация, в която се намираме, Изпълнителният директор на Национален филмов център и Директор на фестивала „Златна роза” Жана Караиванова обяви, че част от журито няма да има възможност да присъства физически във Варна и така оценяването на филмите ще се случи също предимно онлайн. На церемонията снощи обаче присъстваха представители на комисията – кинокритикът, теоретик и историк Петя Александрова, актьорът Велизар Бинев и литовският кинокритик и репортер Едвинас Пункща. Председателите на журито – творческият тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов и другият международен представител – унгарският кино продуцент Ласло Кантор поздравиха варненската публика с видео включване.

Жана Караиванова представя журито на Състезателната програма за пълнометражни филми (Снимка: Официална фейсбук страница на Фестивала)

В състезателната програма с късометражни филми също се очаква оспорвано съревнование. Екипите на 20 продукции са претенденти за престижните отличия, а журито е в състав – кинокритикът Деян Статулов, актрисата Елена Телбис и режисьорът Христо Симеонов, носител на Голямата награда „Златна роза” две поредни години (2018-2019) за късометражните си филми „Гората на Димо” и „Нина”.

Председателят на комисията Деян Статулов изрази силното си пристрастие към формата на късометражния филм: „Много обичам късометражното кино, защото това е страхотна платформа за експеримент. Късото кино е голямо майсторство! Все още не сме говорили как ще оценяваме филмите. Надявам се много да видим страхотни вълнуващи истории. Ние ще оценяваме таланта на творците!”

Жана Караиванова представя журито на Състезателната програма за късометражни филми (Снимка: Официална фейсбук страница на Фестивала)

Филмът, който откри тазгодишната програма на фестивала, е международната копродукция „Пари” на иранския режисьор Сиамак Етемади. Лентата е реализирана в съпродуцентство с  българската компания „Чучков брадърс”, както и с финансовото участие на Национален филмов център. „Пари” разказва историята на иранско семейство, което търси своя син Бабак, пребиваващ в Гърция и редовен студент в Политехническия университет в Атина, или поне това знаят за него родителите му… Тръгвайки по следите на детето си, семейството достига до мрачни открития. Продукцията е част от съпътстващата програма „Открити хоризонти”, в която ще бъде представен още един пълнометражен филм и копродукция с българско участие – „Босият император”, както и 10 късометражни филма.

От тази година Фестивалът започва и нов модул в своята програма „Златна роза класик”, в рамките на който ще бъдат представени обновени и дигитализирани версии на едни от най-емблематичните български филми. Като първи филм, част от инициативата, ще бъде прожектиран „Мера според мера” на режисьора Георги Дюлгеров. Лентата е възстановена дигитално в оригинални цветове, а звуковата фонограма е изцяло преобразена. За по-пълноценното съпреживяване на зрителя са създадени специално и субтитри на литературен български език, които да улеснят по-доброто разбиране на македонския диалект, на който говорят героите във филма.

Преди официалната церемония по откриването беше открита и фотографската изложба „Спомен за филма „Осъдени души”, която представя непоказвани досега кадри от снимачния процес в с. Слънчево, близо до Варна. Автор на снимките е проф. Людмил Христов – дългогодишен преподавател, ръководител на департамент „Кино, реклама и шоубизнес”. За изложбата са събрани и уникални кадри от личните архиви на режисьора Въло Радев и художника Константин Джидров, както и интересни бележки към тях, взети от дневниците на двамата творци. Изложбата може да бъде разгледана във фоайето на Фестивален и конгресен център – Варна до 14 октомври.

От днес програмата на „Златна роза” продължава с пълна сила и предлага на зрителите палитра от разнообразни филмови заглавия!

Не мигайте пред българското кино! Включи се и ти във фестивалните приключения в предстоящите дни до края на септември!

Автор: Сияна Недялкова

Recommended Posts