Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов триумфира на международните кинофестивали през миналата година

Комисията по избор на българско предложение за наградата „Оскар“ за чуждестранен филм към Националния филмов център, с председател Милко Лазаров, избра българския претендент – „Бащата“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов

Филмът е носител на голямата награда „Кристален глобус“ от фестивала в Карлови Вари, както и част от селекциите на едни от най-престижните международни филмови форуми в Торонто, Лондон, Гоа, Валядолид, Триест и др. Лентата е разпространена в платформи за споделяне на филмово съдържание в над 10 държави.

„Бащата“ е реализиран със субсидия от Националния филмов център и в копродукция с Гръцкия филмов център, с подкрепата на фонд Евроимаж и програма МЕДИА.

Това е вторият филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който е избран да представлява България на Оскарите, след лентата „Слава“ през 2017.

Иван Бърнев и Иван Савов в „Бащата“, режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов (Източник: Abraxas Film)

В центъра на историята в „Бащата“ стои едно телефонно обаждане от Отвъдното, което кара опечаления вдовец и художник-дисидент Васил (Иван Савов) да потърси помощта на популярен екстрасенс с надеждата да установи контакт с наскоро починалата си съпруга Валя и да научи какво, „аджеба“, иска да му каже тя, и защо звъни не на него, а на съседката. Синът му Павел (Иван Бърнев), твърдо стъпил на земята човек, се вижда принуден да зареже всичките си отговорности, за да опази нестабилния си татко от поразии.

Редица нелепи ситуации ще преведат двамата през трудния път на затоплянето на едни сякаш поначало изстинали отношения. „Това е едно приключение на баща и син, което ще ви накара да се засмеете, но и да се замислите“, споделят авторите, почерпили сюжета, колкото и да е странно, от свое лично преживяване.

Иван Бърнев в „Бащата“, режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов (Източник: Abraxas Film)

През 2019 г. „Бащата“ спечели едно от най-високите отличия в историята на българското кино – „Кристален глобус“ за най-добър филм на Международния филмов фестивал Карлови Вари, един от най-престижните кино форуми в света. С последвалите фестивални успехи филмът получи редица отличия, сред които наградите на публиката в Триест, Италия и Сахалин, Русия, както и наградите на критиката и младежкото жури в Арас, Франция. Журито на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ пък удостои „Бащата“ с награди за най-добър филм, най-добър сценарий и най-добра мъжка роля, споделена между Иван Бърнев и Иван Савов.

Иван Бърнев и Иван Савов в „Бащата“, режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов (Източник: Abraxas Film)

Източник: Impressio.dir.bg

Recommended Posts