Поради усложнената пандемична обстановка, тази година платформата „Световен театър в София“ ще има свое дигитално издание

Селекция от 8 спектакъла и 2 документални филма на водещи творци от световната сцена със свободен достъп само на интернет страницата на фестивала на www.viafest.org

Тази година платформата Световен театър в София 2020 предлага дигитална селекция на театрални спектакли, очертаващи естетическия профил на европейската сцена през последните две десетилетия. Зрителите ще имат напълно свободен достъп до всички излъчвания от начално обявената дата в рамките на три дни. Всички спектакли са достъпни на цялата територия на България, със субтитри на български език и могат да бъдат гледани единствено на viafest.orgПлатформата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 година.

На 14-и от ноември ще бъде излъчен документалният филм „Бдение“ за спектакъла „Истината“ (La Verita) на една от компаниите-емблеми в съвременния цирк – „Финци Паска“. Той е вдъхновен от картината „Безумният Тристан“на Салвадор Дали – от състоянието на съноподобно будуване, което тя внушава. В него 11 артисти – едновременно акробати, танцьори, актьори и певци, преминават през сюрреалистична поредица от образи. Заплита се любовна история, разсъждава се за истината и накрая се получава истинска акробатична поема. Спектакълът артистично съчетава театър и цирк, акробатика и клоунада. Филмът проследява репетиционния процес и чрез интервюта с целия творчески екип въвежда зрителите в естетиката на съвременния цирк – популярен и изключително креативен жанр в сценичните изкуства днес.

„Езикът на акробатиката, на физическия театър може лесно да завладее територия, където не е нито ден, нито нощ; където светлината не нахлува в реалността, а я формира, измисля или преоткрива. Езикът на акробатите провокира нашето подсъзнание и ни подтиква да виждаме вътрешни пейзажи, които изглеждат по-истински от реалността. През деня или през нощта са разположени пейзажите на Дали? Отговорът е: нито едно от двете; картините на Дали принадлежат към друго измерение, измерението на сънищата.“ Даниеле Финци Паска

 

Със субтитри на български език и на английски език.

Излъчването на филма е със свободен достъп за 72 часа от 19 ч. на 14 ноември до 19 ч. на 17 ноември само на територията на България.

За първи път българската публика ще може да се запознае с острия политически театър на световноизвестния режисьор Мило Рау. На 17 ноември от 19 ч. стартира излъчването на филма „Радио на омразата“ за едноименния му документален спектакъл, посветен на геноцида на Руанда и пропагандната роля на местна радио-станция.

Световноизвестният режисьор Мило Рау проявява последователен интерес към социополитическите конфликти от близката история и ги превръща в материал за мащабни мултимедийни документални театрални проекти. В „Радио на омразата“ (2011) той се занимава с геноцида в Руанда през 1994 г., когато за четири месеца екстремистки бойни групи от етническата група хуту избиват близо един милион тутси и умерени хуту. Това е един от най-бруталните геноциди в света след края на Студената война. Мило Рау се интересува не само от фактите; той се стреми най-вече да проникне в корените на екстремисткото мислене и механизмите на пропагандата, която го подстрекава. Затова в „Радио на омразата“ режисьорът проследява ролята на радио-станцията Radio-Télévision Libre des Mille Collines (RTLM) в столицата Кигали, която, по думите на американския журналист Филип Гуревич, подготвя геноцида месеци наред с патоса на предизборна кампания. Спектакълът представлява възстановка на един час от нейно радио-предаване. Между хубава музика и патетични думи симпатични водещи прокарват и изказвания, съдържащи подбуди към расизъм и убийства, а на повърхността всичко изглежда спокойно. Ролите са изиграни с голяма автентичност от изпълнители от Руанда и Белгия, част от които са се спасили от геноцида. За основа на представлението Мило Рау ползва оригинални източници и документи.

Филмът „Радио на омразата“ се базира на сценичната продукция, чиято премиера се състои през 2011 г. в Берлин в театър „Хебел ам Уфер“. Спектакълът е показван на водещи сцени в Европа, става част от селекцията на фестивала в Берлин за най-доброто от немскоезичния театър „Театрални срещи“ (Theatertreffen), на Авиньонския фестивал и др.

 

На френски език със субтитри на български и английски.

Излъчването на филма е със свободен достъп за 72 часа между 19 ч. на 17 ноември до 19 ч. на 20 ноември само на територията на България.

Театроведът Албена Тагарева с въведение за документалния филм върху спектакъла „Радио на омразата“ с режисьор Мило Рау (Швейцария/ Германия)

Платформата Световен театър в София ще даде възможност за интересно дигитално пътешествие в света на европейския театър!

 

Пълната програма, както и всички излъчвания можете да проследите на http://viafest.org/

Recommended Posts