В първото издание на рубриката „Без маски в киното“ събеседник на Йордан Георгиев е едно от емблематичните имена в българското кино – Иван Бърнев. Актьорът е част от едни от най-успешните български филми – „Бащата“, „В кръг“, „Урок“, „Посоки“, „Кецове“, „Стъпки в пясъка“ и др. Той е носител на редица награди и номинации за ролите си в киното и театъра. Отвъд всички тези успехи обаче, Иван споделя, че е имал щастието да му се случат незабравими творчески срещи, а преживяванията на снимачната площадка са безброй и са наситени с много силни емоции.

Един емоционален разговор за най-важните моменти на Иван Бърнев в творческия му път в киното дотук ще чуете в предстоящите близо 60 минути на Епизод 3 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Първите срещи на Иван Бърнев със седмото изкуство се случват още в детските му години по време на прожекциите в Лятното кино във Варна. Актьорът признава, че изборът му да поеме по този път не е плод на мигновено просвещение, като във филма на Чаплин, а по-скоро е изтъкано от поредица от подобни преживявания.

Преди да бъде приет в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Иван участва като статист във филм, на чиято снимачната площадка се среща с бъдещия си учител – Стефан Данаилов. Бърнев попада в един от най-емблематичните актьорски класове в академията, превърнал се в причина за появата на най-големите имена на българското кино и театър. С какво са били изпълнени студентските години и кои са най-важните уроци, които е научил Мастъра, ще научите от епизода.

Една от най-важните срещи в професионалния и житейския път на Иван Бърнев е с режисьора Иржи Менцел – един от вдъхновителите на Чешката нова вълна през 60-те години. Участието на актьора в лентата „Обслужвал съм английския крал“ му носи през 2006 г. номинация за Награда за главна мъжка роля на един от най-престижните филмови фестивали – „Берлинале“. Отвъд това постижение, Иван споделя, че е „целунат от съдбата“ да се срещне с такава личност и творец. А от разговора ще разберете и защо Бърнев нарича Менцел „диригент с камера“ 

Стрелба с различни видове пистолети, шофиране на огромен тир с 20 тона товар на една от най-големите магистрали в Америка, сервиране по определен начин, движейки се под звуците на валс, носещ с една ръка табла с 10-20 килогарама… Това са само част от най-екстремните умения, които е трявало да усвои Иван за някои от ролите си. Но кое е най-екстремното? Не пропускайте да разберете още сега!

Актьорът разказва повече за съвместната си работа със Стефан Командарев във филмите „Посоки“ и „В кръг“, както и с режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов във филмите „Бащата“ и „Урок“. За фестивалните успехи, творческия процес и незабравимите моменти на снимачната площадка.

И още:

  • Първите срещи на Иван Бърнев с киното и любимите му актьори и филми от детството;
  • Какво е да си част от един от най-емблематичните актьорски класове на Стефан Данаилов в НАТФИЗ;
  • Изключително важната среща на Иван с чешкия режисьор Иржи Менцел и номинацията за главна мъжка роля на „Берлинале“;
  • Колко дубли прави актьорът, докато достигне до най-добрия и може ли това да се случи още от първия опит;
  • За ролите и епизодите от филмите, които отпадат при окончателния финал на сценария/монтажа;
  • Какви умения е трябвало да усвои актьорът за филмите, в които е участвал;
  • Началото на професионалния път на Иван в киното;
  • Фестивалният успех на „Бащата“ – тазгодишното предложение за „Оскар“ и шансовете на България за номинация в категория „Най-добър чуждестранен филм“;
  • Работният процес върху „Бащата“ и „В кръг“ – два от най-успешните български филма в последната година.

Бихме се радвали да бъдете заедно с нас и в следващите издания на подкаста ни! За да сте първите, които имат достъп до новите епизоди на „Кино с думи“, можете да се абонирате за нас в каналите ни за споделяне на аудио съдържание:

Recommended Posts