Дългоочакваният пълнометражен дебютен филм на режисьора Павел Г. Веснаков „Уроци по немски“, ще направи своята премиера на престижния Международен кинофестивал от А клас в Кайро този декември.

„Уроци по немски“ ще бъде част от 16 селектирани филма от цял свят в официалната състезателна програма на 42-то издание на Международния кинофестивал в Кайро 2020 и ще се бори за голямата награда „Златна пирамида“.

Главната роля във филма играе актьорът Юлиян Вергов, партнират му Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов и др. Интересно появяване има рапърът Огнян Павлов – Fyre, който играе син на Вергов.

Филмът представя два дни от живота на Никола, мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Историята е фокусирана върху раздялата с неговите близки и светът, с който е свикнал. Дали той ще успее да изтръгне корените си и да напусне България или връзката с мястото, което нарича дом е неразривна?

Павел Г. Веснаков:„Историята на главния герой е важна от съвременна гледна точка, защото Никола е представител на поколение, което е свикнало да живее по инерция и да се задоволява единствено с покриването на основните човешки нужди. Моментът, в който той не може повече да търпи собствената си посредственост е както емоционален,така е и важен от социална гледна точка, защото може да накара хората да се замислят, за нарушената комуникация по между си.”

Юлиян Вергов е поставен в много нетипична роля, която му дава възможността да разкрие изцяло своя актьорски потенциал и да излезе извън зоната си на комфорт. Веснаков и Вергов са работили заедно преди в телевизионния сериал „Откраднат живот“ откъдето Павел решава категорично, че той е актьорът за главната роля в „Уроци по немски“.

Освен режисьор, Павел Веснаков е сценарист и съ-монтажист на филма. Продуценти са Моника Балчева и Орлин Руевски, за които също това е първа пълнометражна продукция. Те работят в екип с Павел от 2010г. и са направили заедно 4 успешни късометражни филма, които са получи редица български и международни награди и признания: „Влакове“; „Парафиненият принц“, „Чест“ и „Зевс“. Копродуцент Германия е Себастиан Уейланд, с който са продуцирани и късометражните „Чест“ и „Зевс“.

Оператор е Орлин Руевски, сценограф – Северина Стоянова, монтажист – Виктория Радославова, художник костюми – Мариета Спасова, гримьор – Грета Манчева и т.н.

 

Филмът е финансиран от Национален филмов център и Хамбургския филмов фонд. Продукция на Мувименто и Хайматхафен филм Германия.

Recommended Posts