Лентата „Страх“ на режисьора Ивайло Христов получи Голямата награда за най-добър филм на 24-то издание на Международния филмов фестивал „Черни нощи“ в Талин, което се проведе едновременно онлайн и в кино салони в града.

Селекцията на филма в този международен форум отбелязва и първата му международна премиера. Церемонията по награждаването се състоя на 27 ноември.

Светлана Янчева и Майкъл Флеминг в кадър от филма „Страх“ (Източник: Фейсбук страница на филма)

Журито с председател Марк Адамс (филмов фестивален консултант и писател/критик) и членове – Мoстoфа Саруар Фаруки (режисьор, продуцент и сценарист), Изабела Кишка-Хофлик (телевизионен и филмов продуцент) и Естер Кунту (филмова и театрална актриса), сподели причините „Страх“ да бъде отличен като най-добър филм в тазгодишната селекция: „Красиво създаден филм, който проницателно съчетава особения хумор с важна за съвремието ни драма. Този умен, забележително написан и прекрасно изпълнен игрален филм успява да постигне нещо, изключително рядко срещано – да е едновременно състрадателен и провокативен, поразявайки с моментите на абсурден хумор. В период, когато темата за имиграцията е непрестанно част от заглавията на новините, този игрален филм е в голяма степен филм за нашето време“.

Светлана Янчева, Ивайло Христов и Майкъл Флеминг по време на снимките на „Страх“ (Източник: Фейсбук страница на филма)

Това не е първото отличие за екипа на филма „Страх“. През октомври 2020 г. той получи два приза от Фестивала на българския игрален филм „Златна роза” във Варна: Голямата награда за най-добър филм и Наградата за най-добра женска роля за актрисата Светлана Янчева. Лентата трябваше да открие тазгодишното издание на „Киномания“ през ноември, но поради усложнените условия на пандемичната обстановка в страната, събитието беше отменено за февруари 2021 г.

Майкъл Флеминг и Светлана Янчева по време на снимките на „Страх“ (Източник: Фейсбук страница на филма)

Recommended Posts