Международният фестивал „София документал“ представя 15 заглавия от 14 държави

С фокус върху човешките права ще бъде нулевото издание на международния фестивал за документално кино „София документал“.

Той ще продължи от 10 до 18 декември, съобщиха организаторите от Балкански документален център в София, цитирани от БТА. 

Общо 15 заглавия от 14 държави ще бъдат достъпни онлайн на платформата Documental.bg. Сред тях са номинираният за „Оскар“ – „За Сама“ на Уаад Ал-Катеаб и носителят на голямата награда на фестивала в „Сънданс“ – „Епицентър“ на Хуберт Заупер, а също „Банкси, най-търсеният“ и „M.I.A/MAYA/MATANGI“.

Избраните филми са в отговор на събитията в страната, Европа и света, като представят едни от най-наболелите теми на обществото ни днес – борба против корупцията и дискриминацията, борбата за социално равенство и равноправие на половете„, допълват от екипа на фестивала.

Специалните събития ще бъдат с фокус върху свободата на словото. Първото от тях е на 10 декември, съвместно с швейцарско-мексиканската копродукция „Радиомълчание“. След прожекцията ще се състои дискусия със специален гост режисьорката Хулиана Фанхул.

На 11 декември е събитието, посветено на наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта „Сахаров“ (присъдена тази година на беларуската опозиция), с прожекция на филма „Процесът Олег Сенцов“. Ще има и дискусия с режисьора на филма Асколд Куров, режисьора Явор Гърдев и беларуския режисьор и член на опозиционното движение Андрей Курейчик. Темата ще бъде „Свободата на мисълта в киното и ролята на изкуството в защита на демократичните ценности“.

На 18 декември е закриващата прожекция – на номинирания за „Оскар“ документален филм „RBG“, посветен на Рут Гинсбърг – съдия във Върховния съд на САЩ.

С помощта на Национален фонд „Култура“ фестивалът ще организира майсторски клас за млади документалисти с проекти, които засягат свободата на словото. Клас ще се води от режисьора Асколд Куров.

Източник: Impressio.dir.bg

Recommended Posts