В третото издание на рубриката „Без маски в киното“ те срещаме с Ирмена Чичикова – едно от най-талантливите и вдъхновяващи лица на съвременното българско кино и актриса от европейска величина. Най-голямото й постижение до този момент е свързано с ролята й в международната ко-продукция „Не ме докосвай” на режисьора Адина Пинтилие. Лентата беше отличена с наградата „Златна мечка” и тази за „Най-добър дебютен пълнометражен филм” на 68-ия филмов фестивал Берлинале през 2018 година. Ирмена Чичикова е номинирана два пъти за награда за най-добра главна женска роля за ролите си в „Аз съм ти“ и „Виктория“ от Българската филмова академия, а двата филма са високо оценени и на много международни форуми и фестивали, както и селектирани в Sundance и Ротердам и представени на Шанхайския филмов фестивал и Европейските филмови дни в Токио. Името й е свързвано и с участието й във филмите „Вездесъщият“, „8 минути и 19 секунди“, „Доза Щастие“, „Писма от Антарктида“.

За всички сбъднати творчески мечти и постигнати международни успехи Ирмена Чичикова споделя повече в Епизод 7 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Ирмена Чичикова израства в семейство на филолози и от съвсем ранна възраст се заражда любовта й към всякакви форми на изкуството. Ключови за нейното израстване са литературата, театърът и операта. Едни от най-ранните й спомени за филмови ленти, които са я вдъхновявали, са тези с участието на Уинона Райдер.

Първите стъпки на Ирмена в киното са студентски късометражни филми в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – нещо, което остава и до днес нейна страст, а един от нейните дипломните спектакли „Рогодзен“ е по филма „Рашомон“ на режисьора Акира Куросава, авторска версия на проф. Иван Добчев.

Първата голяма роля на Ирмена Чичикова в киното е във филма „Аз съм ти“ на режисьора Петър Попзлатев. Сценарият е базиран на незавършения роман на Димитър Димов и продължението му написано 60 г. по-късно от неговата дъщеря Теодора Димова – книгата „Адриана“. Срещата с творческия екип и произведенията се оказва знакова за нея, а този дебют сбъдва и една от нейните големи мечти… Разбери коя е тя в епизода!

Следващите роли на Ирмена поставят пред нея големи творчески предизвикателства, в които тя смело се впуска – превъплъщения в ролята на майка, голи сцени, екранизации на някои от най-любимите й литературни творби.

Една от най-провокативните й роли е във филма „Не ме докосвай“, отличен с наградата „Златна мечка“ от Фестивала „Берлинале“ през 2018 г. Ирмена е първата българска актриса, участвала в продукция с високото отличие. Церемонията на фестивала в Берлин й носи незабравими емоции, но още по-ценното е, че тази роля се превръща „крайъгълен камък“ в професионалното й развитие. Какво в творческия процес й въздейства толкова силно и какво е усещането да си част от толкова голяма европейска филмова продукция? Можеш да чуеш в разговора й с Йордан Георгиев!

И още:

  • Ленти и творци, вдъхновили Ирмена Чичикова за кариера в киното;
  • Първите стъпки в киното – работата късометражни филми по време на обучението й в НАТФИЗ;
  • Дебютът с първата голяма роля на Ирмена в киното във филма „Аз съм ти“ и знаковата среща с режисьора Петър Позлатев;
  • Афинитетът на Ирмена към екранизациите на литературни произведения като зрител и актриса;
  • Световната премиера на филма „Виктория“ в Сънданс и последвалите успехи;
  • Голите сцени в киното – за предизвикателствата на това да разголиш тялото и душата си пред обектива;
  • Различните превъплъщения на Ирмена като майка в лентите „Виктория“ и „Писма от Антарктида“ и няколко късометражни филма;
  • Предизвикателсвата на участието й в провокативния филм „Не ме докосвай“, отличен със „Златна мечка“ на Берлинале;
  • Могат ли сънищата да дадат посоки на актьора по време на творческия процес и търсенето на решения за персонажи;
  • Развитието на българските актьори извън България.

Бихме се радвали да бъдете заедно с нас и в следващите издания на подкаста ни! За да сте първите, които имат достъп до новите епизоди на „Кино с думи“, можете да се абонирате за нас в каналите ни за споделяне на аудио съдържание:

Recommended Posts