Част от новата ни рубрика „КИНОводител“ са видеата, в които ти откриваме повече от света на българското кино! Изключително радостни сме, че в първото издание на тази нова инициатива се включва прекрасната Мартина Апостолова. Актрисата ни разкри любопитни подробности от работния процес за ролята ѝ на Ирина в едноименния филм на режисьора Надежда Косева. Образът донася на Мартина и първия ѝ голям международен успех – отличието „Европейска изгряваща звезда“ от Берлинале 2018.

КИНОводител се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Мартина Апостолова завършва образованието си в Театралния департамент на Нов български университет. „Ирина“ е дебютният й пълнометражен филм като актриса в главна роля. Именно за този образ тя получава престижни отличия от международни филмови форуми във Варшава, Тбилиси, Хонконг, Котбус, сред които най-голямото признание е от 70-тото издание на Филмовия фестивал „Берлинале“. Програмата за млади актьорски таланти European Film Promotion всяка година откроява десетима млади актьори и представя техни профили пред членове на филмовата индустрия, публиката и международното жури.

„От нейните изпълнения струи дълбочина и невероятен усет за добрите и лошите моменти в човешкото съществуване. Талантът ѝ разполага с безброй проявления – огорчение, яростно отчаяние, сърцераздирателна нежност… Благодарение на своята мъдрост и зрялост тя дарява на героите си автентичност и те се превръщат в универсални образи.“, споделиха впечатлението си професионалистите от журито на „Берлинале“.

Повече за филма „Ирина“

EКИП
Режисьор: Надежда Косева
Сценарий: Светослав Овчаров, Боян Вулетич, Надежда Косева
Оператор: Кирил Проданов
Музика: Петър Дундаков
В ролите: Мартина Апостолова, Ирини Жамбонас, Христо Ушев, Касиел Ноа Ашер, Александър Косев, Красимир Доков
Продуцент: Стефан Китанов
Продукция: Art Fest

СИНОПСИС
Ирина работи като сервитьорка в малко градче в България. В деня, в който я уволняват, съпругът й преживява тежка катастрофа. Семейството на Ирина изпада в бедност. За да свърже двата края, тя става сурогатна майка. Ежедневните борби, отчаянието и семето на живота, което расте в корема й, надигат нова вълна в този тежък и скапан живот. Ирина бавно започва да разбира какво означава да обичаш и да прощаваш.

„Да носиш дете и да родиш, променя живота на всяка жена. Моя също. Ирина е много лична и много женска (но не феминистка) история за преоткриването на света чрез новия живот.

Ирина е филм за прошката. История, която поставя морални и етични въпроси, но едновременно с това ни води на място, където отговорите им губят своето значение. Място, на което прошката е единственият начин за превъзмогване на отчаянието, болката и гнева. Единственият начин да оцелееш.“

Надежда Косева

Recommended Posts