Имаме огромното удоволствие да ти представим най-новия епизод от рубриката „Без маски в киното“, в който те очаква изключително любопитен разговор с актрисата и режисьор Яна Титова. Тя е позната на киноманите с ролите си в незабравимите ленти „Стъпки в пясъка“, HDSP: Лов на дребни хищници“, „Джулай“, „Кецове“, „Радиограмофон“. През 2014 г. режисира първия си късометражен филм „Мостът“, последван от „Къщата“, „Солвейг“, „88 MHz“. Дебютът й като режисьор и сценарист на пълнометражен филм е лентата „Доза щастие“, която предизвика огромен зрителски интерес както в кината, така и в платформите за представяне на филмово съдържание – HBO GO и Gledam.bg.

За това как се съчетават толкова много и различни творчески и житейски роли и трудно ли е човек да съхрани своята романтична природа в забързаното ежедневие ни разказва Яна Титова в Епизод 9 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Първите стъпки на снимачната площадка на Яна Титова са още в ученическите й години в Пловдив. Тогава местната телевизия продуцира заснемането на филм в дом за сираци и се свързва с театралната школа, която Яна посещава. Вълнението, когато разбира, че е избрана да участва, е огромно, и оставя дълбока емоционална следа в нея.

Веднага след завършването на образованието си в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ Яна получава възможността да снима в цели три ленти, като дебюта й в главна роля е във филма „Стъпки в пясъка“ на реж. Ивайло Христов. До последно Яна не вярва, че ще получи ролята, и усещането е сякаш скоро ще се събуди от много хубав сън… Можеш да разбереш защо, както и да научиш повече за работния процес по филма от епизода!

Заради ролята си в лентата „Джулай“ на Яна й се налага да преодолее страха си от дълбоко и заради един от кадрите екстремно да се гмурне в морето, скачайки от скали. Актрисата споделя, че в личния си живот определено няма афинитет към подобни морски приключения, а истинската й мечта е, когато стане на 55, да заживее в къща в китно италианско градче. Копнежът по този домашен уют й носи надеждата, че ще й осигури вдъхновяващ кът, в който да мисли над предстоящите си филмови проекти. За един бъдещ проект ни загатна и в разговора…

Страстта на Яна към кино режисурата започва от писането на сценарии и сякаш на шега тя решава да реализира първия си късометражен филм „Мостът“, който бележи не само началото на нейното ново амплоа, но и на славните успехи на Титоливуд! В главната роля се превъплъщава един от най-емблематичните британски актьори – Едуард Хог, който страшно много харесва сценария на Яна!

Следвайки поривите на романтичната си душа, Яна смело и вдъхновено започва да осъществява все повече свои проекти като режисьор, а всеки реализиран опит я учи на много и й открива грешките, които не й се иска да повтаря. Какво обаче е най-голямото й удовлетворение от създаването на дебютния й пълнометражен филм „Доза щастие“? Чуй още сега в епизода от самата Яна, която е много добър и увлекателен разказвач на истории не само на филмовия екран, но и в разговора си с Йордан Георгиев!

И още:

 • Първите стъпки на Яна в киното и вдъхновението, дошло от Пловдивския театър;
 • Дебютът на Яна в главна роля в „Стъпки в пясъка“ и знаковата среща с режисьора Ивайло Христов;
 • Способността актьора да съхранява енергията си по време на снимките;
 • Дългогодишното екранно партньорство с актьора Иван Бърнев;
 • Най-екстремните умения, които Яна е трябвало да овладее за ролите си в киното;
 • Невъзможно ли е човек да съхрани своята романтична природа;
 • Предстоящите проекти и силните мечти;
 • Запомнящият се процес при заснемането на филма „Радиограмофон“ в местност в Родопите;
 • Писането на сценарии – началото на пътят към филмовата режисура;
 • „Мостът“ – първият късометражен филм на Яна Титова като режисьор;
 • Интуитивното откриване на актьорите и нуждата от кастинг;
 • „Доза щастие“ – важно ли е за Яна като режисьор зрителското признание;
 • Механизмите на държавно финансиране за български филми;
 • Разделението на киното на комерсиално и арт хаус и разделението на професионалистите в средата;
 • Историята във втория пълнометражен филм на Яна – „Диада“.

Бихме се радвали да бъдете заедно с нас и в следващите издания на подкаста ни! За да сте първите, които имат достъп до новите епизоди на „Кино с думи“, можете да се абонирате за нас в каналите ни за споделяне на аудио съдържание:

Recommended Posts