Във второто издание на видео рубриката ни „КИНОводител“ се потапяме в изкуството на операторското майсторство! Мартин Балкански ни споделя за магията и неповторимото вълнение да улавяш дози щастие с визьора на камерата. Мартин ни разказва повече за работния процес по филма „Доза щастие“. Двамата, заедно с режисьора и сценарист Яна Титова, си поставят за цел да разкажат максимално искрено и честно историята на Весела Тотева. Визията на филма веднага успява да развълнува с картините, пренасящи осезаемо емоции и усещания през филмовия екран.

КИНОводител се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Мартин Балкански е български кино и телевизионен оператор. Филмите му като главен оператор са „18“ и „Доза щастие“. Част е и от операторския екип на ленти като „Тилт“, „Столичани в повече“, „Кецове“, „Обърната елха“, „Защо точно България?“, „Пастирът“, „Проклятието на змиите“, „Омлет“, „Пълен контакт“, „Гняв 3“, „Раци“, „Зад кадър“, „Миграцията на паламуда“, „Компания на герои“, „Семейни реликви“, „Код: Лондон“. Силно влияние да се насочи към операторството оказва неговия баща – продуцентът Георги Балкански, основател и собственик на продуцентската филмова компания „Бъръ филм“. И още докато е ученик в гимназията от есента на 1997 година започва да посещава Школа по аудио-визуални изкуства „Славал – 7“ основно обучението по операторство при Георги Карайорданов, но също така и обучението по режисура при Анна Петкова, обучението по актьорство при Милчо Милчев и учебната практика по режисура при Генчо Генчев.

ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА „ДОЗА ЩАСТИЕ“:

Екип

Режисьор: Яна Титова

Сценарий: Яна Титова по книгата на Весела Тотева „Падение и спасение“

Оператор: Мартин Балкански

Музика: Кристофър Барнет

В ролите: Валентина Каролова, Димитър Николов, Александър Алексиев, Ирмена Чичикова, Асен Блатечки, Силвия Лулчева, Васил Бинев, Цветан Алексиев

Продуценти: Алек Алексиев, Ники Стоичков

Продуцентска компания: NO BLINK Studio

 

Синопсис

Търсейки щастието, Весела и нейната дъщеря случайно попадат в порочен кръг, от който измъкването се оказва почти невъзможно.

Recommended Posts