Платформата за българско кино и театър Gledam.bg представя филмова панорама на един от режисьорите, оставили най-ярка следа – Рангел Вълчанов. От началото на месец март зрителите могат да се насладят на заглавията „На малкия остров“, „Вълчицата“, „Инспекторът и нощта“, „За къде пътувате?“, „А сега накъде?“.

В партньорство с Националния филмов център, екипът на Gledam.bg предоставя възможност на българи, живеещи в различни краища на света, да се докоснат до едни от най-любимите на поколения зрители филми на Рангел Вълчанов. Той е носител на признанието „Най-добър български кинорежисьор на XX в.“, отредено му от негови колеги – кинотворци.

„На малкия остров“ е първата режисьорска работа на Рангел Вълчанов, за която той печели отличия от фестивали в Прага и Мелбърн. Филмът „Вълчицата“ бележи впечатляващия дебют на актрисата Илка Зафирова, а заглавието „За къде пътувате?“ е първото, в което виждаме актьора Стоян Алексиев в главна роля. „Инспекторът и нощта“ пък ни представя един от най-обичаните ни комедийни актьори Георги Калоянчев в необичайна роля – на криминален инспектор. За връх в творчеството на Рангел Вълчанов бива определян филмът „Лачените обувки на незнайния воин“, който е също достъпен за гледане в платформата на Gledam.bg.

В края на март ще се отправим към поредния месец на нови филмови приключения, като потърсим отговора на въпроса „А сега накъде?“ (към любимите български заглавия, разбира се!) с едноименния филм на Рангел Вълчанов. В лентата още като студенти по актьорско майсторство участват, днес вече утвърдените творци, Ани Вълчанова, Албена Ставрева, Михаил Билалов, Георги Стайков, Николай Урумов.

И досега филмите на Рангел Вълчанов не спират да ни вълнуват, именно защото толкова искрено отразяват нас самите, нашите копнежи, илюзии, почувствани обаче през балканската грубост и ирония. Именно заради особения си и разпознаваем стил, както и заради категоричното му противопоставяне на конюнктурата, българският режисьор често е възпиран да реализира творческите си пориви.

Освен с близо 20-те си филма като режисьор. Рангел Вълчанов оставя дълбока следа в българската култура и като сценарист, актьор в няколко филма и театрални представления. Изключителна радост е да имаме възможността все още да се докоснем до многоликата му личност чрез всички тези произведения!

Recommended Posts